David Bowie titkos útja a Szovjetunióban

Döbbenten fogadta ma a hírt a világ: rák következtében elhunyt a 69 éves brit zenész, David Bowie. A sok-sok nekrológ között akad olyan is, amely Bowie és az oroszok kapcsolatát elemzi.

Nagyon szerette a történelmet David Bowie – mesélte a brit Guardian egyik 2013-as cikkében a zenész producere, Tony Visconti. Eszerint több számát is az angol középkor ihlette. Az orosz történelem pedig egy egész albumot, a The Next Day (2013) címűt.

Érdeklődése ellenére Bowie zenéje persze tiltólistás volt a Szovjetunióban. Mégis népszerűvé válhatott, főleg az 1980-as években, amikor már egyre könnyebben készítették és terjesztették a kalózfelvételeket.

siberian-bowie

A Szovjetunióba kétszer, Oroszországba egyszer utazott el a sztár. Legelőször 1973 tavaszán, amikor három napot töltött Moszkvában, és a május 9-i katonai parádét is megnézte. Legközelebb, 1976 áprilisában az amerikai Iggy Poppal érkezett. Utoljára pedig 1996-ban, amikor koncertet is adott.

A legelső alkalomról az a pletyka járta, hogy Bowie levonatozta a Vlagyivosztok-Moszkva útvonalat. Ezt azonban senki sem hitte el, mivel akkoriban a távol-keleti város el volt zárva a külföldiek elől. Az igazságot végül egy vlagyivosztoki újságíró, Ruszlan Vakulik leplezte le, felhasználva a zenész egyik útitársa, Robert Musel fényképeit és leveleit.

“Hihetetlenül lenyűgöző volt Szibéria. Egész nap a mesés erdők, folyók és széles síkságok mentén utaztunk. El sem tudtam képzelni, hogy még mindig vannak a világon ennyire érintetlen, vadregényes tájak.” – idézett Bowie visszaemlékezéseiből korábbi cikkében a Russia Beyond the Headlines.

Legutolsó moszkvai látogatása nem váltotta be David Bowie reményeit. Bár rajongói hagyományosan, kenyérrel és sóval fogadták a reptéren, a Kreml Palotában tartott koncerten szerinte mégsem voltak elég lelkesek. Emiatt megfogadta, soha többet nem játszik Oroszországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez