Pezsgő: új fegyver az orosz-ukrán konfliktusban

Emlékeznek, néhány évvel ezelőtt hogyan reklámozták itthon óriásplakátok a Szovjetszkoje Sampanszkoje pezsgőt? Idén szilveszterkor is sokan vásárolták az orosz recept alapján állítólag Magyarországon palackozott olcsó nedűt. Ezt vetették most be az ukránok az oroszok ellen, de nem úgy, hogy lespriccelik őket.

A Советское шампанское, azaz a Szovjet pezsgő márkanév 1937-től jelöl egy bizonyos pezsgőbort. Előállítását még a 19. század végén dolgozták ki Golicin gróf gyárában. Ezt azonban a minden burzsoát üldöző szovjetek betiltották. Mígnem bő évtizeddel később előnyt kovácsoltak a feketelistás nedűből. Golicin változatát kicsit módosítva megindult a Szovjetszkoje Sampanszkoje tömeggyártása.

A szovjet pezsgőfürdőt a rendszerváltás persze kicsit meggyötörte. Bár ma is sokan használják a régi receptet, illetve eljárást, magát a márkát azonban már kevesen. Közéjük tartozik a kijevi Sztolicsnyij pezsgőbor üzem. Pontosabban tartozott az év végéig.

Akkor ugyanis honlapján közölte a gyár, hogy a Советское Шампанское problémás. Elnevezése sérti az ukrán kormány által tavaly áprilisban elfogadott törvényt, amely elítéli a kommunista és náci totalitárius rendszereket, illetve azok propagandáját és szimbólumait is.

A Sztolicsnyij pezsgőgyár azonban mintha nem értette volna meg teljesen a törvényt. Mert bár ma már nem használják a Szovjetszkoje Sampanszkoje elnevezést, az ital új neve (csupán két betű az eltérés) mégsem mentes a kommunista rendszerre utaló felhangoktól. Terméküket az újévtől Szovjetovszkoje Sampnaszkojénak (Советовское Шампанское) nevezik. Márpedig a szovjetov a szovjet (magyarul tanácsot jelentő orosz szó) többes szám birtokos esete. Tehát a kommunista diktatúrát indító szovjetek, azaz tanácsok elnevezés megmaradt.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez