Kitiltják az oroszt az ukrán vasútról

Ha csak oroszul beszél és Ukrajnában vonatozna, decembertől nem lesz könnyű dolga. Akkorra ugyanis az összes orosz feliratot lecserélik a vasúton.

Ukrajna 2013 ősze óta gyakorlatilag több fronton is háborúzik Oroszországgal. A nyelvében él a nemzet elv alapján Kijev egyik fegyvere a nyelv és a dekommunizáció, vagyis a kommunista múlt összes maradványának kiradírozása. 2014 februárjában új nyelvtörvényt fogadtak el, amely jelentősen csorbítja a kisebbségek (beleértve az orosz ajkúak) jogait. A dekommunizációs törvény pedig 2015 májusában lépett életbe. A kommunista és náci totalitárius rendszereket, illetve azok propagandáját és szimbólumait tiltó törvény tömeges névváltoztatással jár országszerte.

A jegyek, a pályaudvarok elnevezése, a menetrendek és az információk ukrán és angol nyelvűek lesznek Ukrajna vasútállomásain – tájékoztatott Facebook-adatlapján az infrastruktúra minisztere, Volodimir Omeljan. Sőt, a kommunista időszakból megmaradt elnevezéseket is lecserélik. Bár az, hogy teljesen kiiktatják a rendszerből az orosz nyelvet, valószínűleg még az orosz ajkú ukránoknak sem jelent majd problémát.

Kép: Pályaudvar Kijevben (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez