A segélyt már osztják, de 400 embert kimentenének az éhező szíriai városból

Körülbelül 400 embernek sürgős egészségügyi segítségre van szüksége, ezért evakuálnák őket Mandajából.

Ezt az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese, Stephen O’Brien közölte, miután a Biztonsági Tanács rendkívüli ülést tartott, hogy megvitassa a válsághelyzetet a Damaszkusz közelében fekvő szíriai városban.

Madaja a felkelők kezén van, hónapok óta ostromolja a hadsereg és a Hezbollah. A lakói éheznek, most ért oda október közepe óta az első segélykonvoj, amely 40 ezer embernek vitt élelmet – ez a hírek szerint egy hónapig lehet elég. Az ENSZ azt állítja, hogy hitelesek a beszámolók arról, hogy a városban emberek halnak éhen.

Közben 21 teherautónyi segély érkezett két másik, a felkelők kezén lévő városba is Idlib tartomány északi részébe, a szemben álló felek megállapodása nyomán. Foah-ban és Kefrayában 20 ezer ember esett a harcok csapdájába még márciusban. Ők most alapvető élelmiszerekhez, így rizshez, olajhoz, liszthez, cukorhoz és sóhoz jutottak hozzá, meg vízhez, bébiételhez, takarókhoz, orvossághoz és sebészeti eszközökhöz.

Stephen O’Brien arról számolt be, hogy a madajai kórházban az ENSZ humanitárius koordinátora körülbelül 400 olyan embert számolt össze, akiket azonnal el kellene vinni a városból, hogy segíthessenek rajtuk, orvosi ellátást biztosítsanak nekik. Máskülönben meghalhatnak.

Néhány városlakó meg is kapta az engedélyt, ők a BBC szerint most összepakolt holmijukkal várnak az elszállításra.

Összesn 44 teherautó érte el Madaját Damaszkuszból az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt, a szíriai Vörös Félhold és a Világélelmezési Program (WFP) segélyszállítmányaival. Ételt és gyógyszert, plédeket, ponyvákat, szappant vittek, ennek egy részét már ki is osztották.

Pawel Krzysiek, a Vöröskereszt képviselője azt mondja, öt percenként mennek oda hozzá emberek, és kérdezik, hogy van-e étel, van-e gyógyszer. “Néhányan mosolyognak és integetnek, de sokan túl gyengék, fáradtak, kiégettek.”

A 17 éves mandajai Hiba Abdel Rahman azt mondta az AFP-nek, hogy látott fiatal embereket, akik macskákat öltek, és azzal etették a családjukat, miközben azzal nyugtatgatták őket, hogy nyulat esznek. De voltak, akik szemetet ettek, és voltak, akik füvet – tette hozzá. “Kértünk ételt a harcosoktól, de nem adtak.”

Madaja, 25 kilométerre északnyugatra Damaszkusztól és 11 kilométerre a libanoni határtól, július óta áll a kormányerők és velük szövetséges Hezbollah ostroma alatt.

Az Orvosok Határok Nélkül karitativ szervezet vasárnap arról számolt be, hogy a városban 28 ember, köztük hat csecsemő halt éhen december eleje óta. Damaszkusz ugyanakkor tagadja, hogy bárki is meghalt volna a városban. “A szíriai kormány nem alkalmazza és nem fogja alkalmazni az éhezés poltikáját a saját népe ellen” – mondta Bashar Ja’afari ENSZ-nagykövet New Yorkban.

A felkelők vezetőit (az ő kezükön van a város) az a vád érte, hogy csillagászati árakon adnak el élelmet a madajaiaknak. Szíriában ma 4 és fél millióan élnek nehezen elérhető térségekben, közülük 400 ezren ostrom alatt álló településeken, ahol semmilyen hozzáférés nincs a segélyekhez – emlékeztet a BBC.

 

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez