Így bontotta a berlini falat David Bowie

Világszerte tömegek emlékezek a 69 éves korában elhunyt David Bowie-ra. Köztük a német külügyminisztérium is.

“Viszontlátásra, David Bowie. Már te is a Hősök között vagy. Köszönet, hogy segítettél lebontani a falat.”

– posztolta Twitter adatlapján a német külügyminisztérium. A bejegyzéshez a brit zenész koncertfelvételét is csatolták, amelyen a Heroes (hősök) című számát énekli.

Ezzel 1987-es nyugat-berlini koncertjére utaltak a németek, emlékeztetett az amerikai Foreign Policy. Sokak szerint Bowie akkori fellépése nagyban segítette a láthatatlan híd kiépülését Kelet- és Nyugat-Németország között.

A híres dalt, a Heroes-t Bowie 1977-ben írta Nyugat-Berlinben, miután egy fiatal párt látott csókolózni a Németországot 1961 és 1989 között elválasztó fal közelében. Hogy ezt a számot 1987 júniusában ugyanott elénekelte, sokan szimbolikus jelentőségűnek tartják.

A zenész és csapata számított arra, hogy a koncert alatt hallani fogják a kelet-berlini rajongókat. Ezért a Heroes felkonfjában Bowie elmondta:

“Jókívánságainkat küldjük azoknak a barátainknak, akik a fal másik oldalán vannak.!”

Ezután hihetetlen dolog történt – emlékeznek vissza a szemtanúk. Hallható üdvrivalgásban törtek ki a kelet-berliniek. Senki nem tudja, pontosan mennyien lehettek. Jóval később Bowie egy interjúban elmondta:

“Ezrek voltak a másik oldalon, akik közel jöttek a falhoz. Hallottuk, ahogy éljeneznek és énekelnek a másik oldalról. Istenem, még én is meghatódtam.”

A szám után a közönség skandálni kezdte: “A falnak mennie kell!” A koncertet követő héten üzente híres beszédében Ronald Reagan amerikai elnök a szovjet politikusnak, Mihail Gorbacsovnak, hogy bontsa le a falat. Ez két év múlva meg is történt.

Kép: Wikipedia

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez