Luxusadó a nép kedvenc eledelére

India egyik legszegényebb államában luxusadóval sújtják a szamósza nevű ételt, amely a legnépszerűbb az országban. A felháborodás országos szintű lett.

A szamósza egy sült tészta ízletes töltelékkel, mint például fűszeres krumpli, sajt, hagyma, borsó, lencse, makaróni és/vagy darált hús (bárány, marha, csirke). A bihári kormány közölte: a héten bevezetett új adó oka az állami bevételek visszaesése, ami tökéletesen előre látható, hiszen áprilisban bevezetik az alkoholtilalmat. Csökkenek tehát az alkoholból származó bevételek is.

A kozmetikumok, parfümök és édességek is luxusadót kaptak, ami 13 százalék. Mégis valamiért a fent említett étel megadóztatása háborította fel leginkább az embereket.

A twitteren számos felhasználó adott hangot annak, hogy nem ért egyet a döntéssel. Többen arra kérték a kormányt, hogy hagyja békén a szamószát. Ellenzéki politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy az új adó nagyon fog fájni az embereknek.

„Ez egy ostoba, emberek ellen való adó, és fájni fog a tömegeknek a döntés” – mondta az egyik bihári ellenzéki párt szóvivője. Szerinte az, hogy az állam ilyen népszerű ételre vet ki adót, rávilágít arra, hogy a kormány szűkölködik az ötletekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez