Lézerfények kerülnek a biciklikre

Egy brit startup, a Blaze összefogott az angol kormánnyal, hogy együtt biztonságosabbá tegyék az utakat, mind a kerékpárosok, mind az autósok számára. A fejlesztés lényege, hogy a forradalmi lámpa körülbelül hat méterrel a bicikli elé vetít egy kerékpár piktogramot.

A tervek szerint 11,500 biciklit fog érinteni a Blaze lámpája. Ezek a kerékpárok az itthon is ismert Bubi rendszeréhez hasonlóan működnek, tehát városon belül, rövidtávra vannak felszerelve.

gallery-slider_1

A lézerfény abban segít majd a közlekedésben, hogy az autók, buszok és teherautók már jóval azelőtt észlelik a közeledő kerékpárost, hogy az veszélyesen közel kerülne járművükhöz. A Blaze információi szerint a biciklisbalesetek mintegy 79%-a amiatt történik, hogy egy autó vagy busz a biciklis útjába húzódik. Így a fejlesztésnek köszönhetően remélhetőleg rengeteg baleset lesz megelőzhető.

blaze_laserlight_gallery-slider_2_11

Az együttműködés előtt a londoni szervek egy tizenkéthetes tesztidőszakot indítottak 250 darab kerékpárral. Az eredmények pedig meggyőzőek: a lézerrel felszerelt kerékpárosok láthatósága éjszaka jobb, mint a lámpa nélkülieké nappal.

A Blaze lámpáját az oldalukon megvásárolhatjuk, egyelőre még elég borsos áron, 125 fontért, tehát körülbelül 50 ezer forintért juthatunk hozzá, de remélhetőleg hamarosan jobban elterjed a technológia és megfizethető áron biciklizhetünk biztonságosan éjszaka.

Fotó: Blaze

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez