Így élhetjük túl a légikatasztrófákat

Egy új orosz koncepció szerint egy gép akár teljes utasterét kataplultálhatja vészhelyzetben, így akik ott ülnek, túlélhetik a katasztrófát.

A koncepció szerin t a teljes utastér leválhatna a gép többi részéről, ha a motorokban , vagy a szárnyakban, illetve a farokrészben keletkezik hiba. Ez esetben a levált utastér hatalmas ejtőernyőkkel ereszkedne biztonságosan a szárazföldre, vagy akár vízre. A pilótáknak persze ez nem feltétlenül megoldás, de az utasokat megmentheti, ha mondjuk robban a motor, vagy leszakad a farokrész.   A puha landolást az utastér aljából kinyíló hatalmas gumipárnák is segítenék. Készítettek egy – valóban igen látványos – animációt is, ami megmutatja az előnyeit egy ilyen megoldásnak:

A tervezők szerint ez egy forradalmi megoldás, ami évente ezrek életét mentheti meg. A szkeptikusok szerint  túl drága, alapvetően felesleges, viszont akár veszélyes is lehet. Egy részről azzal érvelnek, hogy a balesetek aránylag kis része történik  utazómagasságon – a közvetlen fel- és leszálláskor bekövetkező események esetén az a megoldás sem mit sem segít. Szintén nem véd az utastérben – vagy akár a csomagtérben – elhelyezett bobmáktól. Utazómagasságon pedig olyan kevés baleset történik véente, hogy ez a fejlesztés egyszerűen nem lenne költséghatékony. Viszont  – mivel ugye ott, ahol most csavarokkal,  stabilan rögzített részek vannak, ezután egymástól elzárt daraboknak kellene lenniük – új veszéylforrásokat is keltene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez