Fogolycsere: Genfbe érkeztek Iránból az amerikaiak

Az amerikai-iráni kettős állampolgárok vasárnap hagyták el Teheránt egy fogolycsere-alku keretében, amelyre azután került sor, hogy életbe lépett az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Irán között tavaly nyáron létrejött atomegyezmény.

Megérkeztek Genfbe az Irán által szabadon engedett amerikai állampolgárok vasárnap este – közölte Jean-Marc Crevoisier, a svájci külügyminisztérium szóvivője.

A három amerikait innen egy németországi katonai támaszpontra szállították. Az amerikai-iráni kettős állampolgárok vasárnap hagyták el Teheránt egy fogolycsere-alku keretében, amelyre azután került sor, hogy életbe lépett az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Irán között tavaly nyáron létrejött atomegyezmény.

Egy amerikai tisztségviselő elmondta, hogy a svájci repülőgépen Jason Rezaian, a Washington Post teheráni irodájának vezetője, felesége, Yegi, anyja, Mary, valamint Saeed Abedini idahói lelkész és Amir Hekmati volt tengerészgyalogos utaztak.

Nosratollah Khosravi-Roodsari, akit szintén a jelenlegi fogolycsere-egyezmény keretében engedtek el, nem volt a gépen.

Az alku keretében szabadlábra helyezett ötödik foglyot, Matthew Trevithick bebörtönzött amerikai diákot már szombaton elengedték – mondta el egy amerikai tisztségviselő.

A kiszabadult foglyokat genfi érkezésükkor az amerikai külügyminisztérium két tisztségviselője, Brett McGurk és Patrick Kennedy fogadta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez