Barangoljunk itthon és külföldön turista érmekért!

A turista érem kedves emléktárgy, és egyben az utazó jutalma is, amiért személyesen meglátogatta Magyarország valamely gyönyörű vidékét.

Az első, fából faragott, kiégetett korongok 1997-ben látták meg a napvilágot, Csehországban. Megálmodói, Śín Ladislav és Holub David nagy turisták és természetbarátok, akik az erdeiről híres Jeseníky hegységből származnak. Éppen ezért az alapanyag kiválasztásánál nem is jöhetett szóba más, mint a fa, ami megfelelőnek bizonyult a grafika kivitelezéséhez is.

A Turista Érmen szereplő motívum kiválasztásánál a fő szempont az, hogy a lehető legjobban jellemezze az adott helyet. Ez leggyakrabban egy épített emlék, természeti képződmény, híres személyiség képmása, vagy helyi jelkép.

Az érmek rendszere hosszú fejlődés során alakult ki. Mára Magyarország tájainak történelmi, földrajzi vagy kulturális szempontból jelentős, az idegenforgalomban szerepet játszó helyein kaphatóak a korongok. Ilyen helyek elsősorban a figyelemre méltó épített emlékek – várak, kastélyok, történelmi városok, egyházi objektumok, tájházak, skanzenek. Ezen túl megtalálhatóak fontos turisztikai célpontoknál is; mint a termálfürdők, állatkertek és botanikus kertek.

Saját éremmel rendelkezhetnek az érdekes természeti képződmények, például a látogatható barlangok vagy turistautak, tanösvények is. Turista Érmekkel az úgynevezett turisztikai kereszteződésekben, vagyis az idegenforgalomban természeti környezetüknek köszönhetően jelentős szerepet játszó helyszíneken is találkozhatunk. Ilyenek a nemzeti parkok, vagy a vízparti üdülőhelyek. Úgynevezett Jubileumi Turista Érmet önálló turisztikai vonzerővel bíró eseményre bocsát ki a szervező, mint például az Őrségi gyalogos teljesítménytúra, vagy más túrasorozat.

Kezdetben csak néhány érem került a kiválasztott boltokba, ma már Magyarországon közel kétszáz sorszámozott korong kapható, melyekhez motivációs gyűjtőjáték is kapcsolódik.

A játékban 10, az érmékhez tartozó papírkupont kell összegyűjteni, úgy, hogy azok sorszámai egymás után következzenek, majd elküldeni a Turista Érem csapatának, akik cserébe egy prémium éremmel jutalmazzák meg a játékos kedvű gyűjtőt.

Külföldi utazásainkon sem kell megfeledkeznünk a korongokról, hiszen hazánkon kívül 19 különböző országban találhatunk rájuk.

Nagy Anikó Katalin

A cikk a http://www.turista-erem.hu/ oldalon megtalálható információk és a csapattal folytatott privát Facebook beszélgetés alapján készült.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez