Rejtélyes észak-koreai múzeum nyílt Kambodzsában

Kambodzsában már nyitva áll a nagyközönség előtt az észak-koreai múzeum, aminek igazi rendeltetése egyelőre nagy kérdés.

Az Angkor Panoráma Múzeumot az észak-koreai állami tulajdonú Mansudae cég fizette és építette együttműködésben a kambodzsai hatóságokkal. Nagy hírverés közepette a múlt hónapban nyitotta meg kapuit. A múzeum látogatói nem kétséges, hogy kíváncsiak arra, miért költött több 10 millió dollárt Észak-Korea erre az attrakcióra? Vajon kapcsolatokat kívánnak építeni, vagy az észak-koreai technikát kívánják demonstrálni? – teszi fel a kérdést a Japan Times.

Yit Chandaroat, a múzeum helyettes vezetője elmondta: elsősorban üzleti lehetőséget lát a dologban, arra alapozva, hogy egyre növekszik a külföldi turisták száma, akik kíváncsiak a Angkorvatra (nyugaton: Angkor-Wat), ami a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban. Azonban azt nem zárta ki, hogy Észak-Korea valószínűleg szeretné szélesíteni diplomáciai kapcsolatát Kambodzsával, valamint növelni szeretné jelenlétét Sziemreap városában, ahol két Phenjan nevű étterem is működik. A múzeum közben arra is szolgálhat, hogy támogassa az észak-koreai identitást azzal, hogy a látogatók beszélni tudnak az ott dolgozó nőkkel, megtekinthetnek képeket, melyek északi hegyeket ábrázolnak és megkóstolhatják a ginzeng teát. Az igazgatóhelyettes szerint több mint 20 észak-koreai dolgozó van alkalmazásban a múzeumban, köztük egy tucat nő.

north_korean_museum_in_cambodia-675x368

A múzeumba egyébként naponta 30 ember látogat el, egy jegy ára külföldieknek 15 dollár, helyieknek 8. A megnyitó 2015. december 4-én volt, akkor elhangzott, hogy a múzeum 10 évig biztosan működni fog. Meg hogy a beruházás segít fenntartani a lendületes és jó kapcsolatokat a két ország között, sőt meg is erősíti azokat.

A múzeumot állítólag nagyfokú kreativitással és észak-koreai technológiával hozták létre. Ezt tükrözik a különböző tematikájú festmények és 3D filmek is. A Mansuade cég egyébként nem először vesz részt aktívan külföldi projektekben. Emlékműveket és emlékhelyeket építettek már afrikai országokban is, például Namíbiában, Angolában és Botswanában, de Kínában és Malajziában is. A kambodzsai múzeum azonban az egyik legnagyobb projektjük, ami rengeteg vitát szült dél-koreaiak és kambodzsaiak körében. Sokak szerint az a lényege, hogy ellensúlyozza az egyre nagyobb dél-koreai jelenlétet az országban.

Angkor-Panorama-Museum-at-Siem-Reap-Province-Cambodia-23

A múzeum becsült költsége egyébként 17 millió dollár volt, de végül 24 milliónál is többe került. Összesen 63 észak-koreai szakértő vesz részt a projektben, akik a kiállítások tárgyaiért felelnek.

Kambodzsa többnyire rendíthetetlenül Észak-Korea szövetségese, mivel Norodom Szihanuk, aki Kambodzsa királya volt 1941 és 1955, majd 1993 és 2005 között, találkozott és „barátságot” kötött Kim Ir Szen észak-koreai államalapítóval.

Szihanuk, miután száműzetése után visszakerült a trónra 1993-ban, Észak-Koreával gazdasági, kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági megállapodást kötött, ám az ezekben foglaltakat nem hajtották végre. Most is jó a két nemzet közötti viszony, bár nem annyira, mint korábban volt.

A kambodzsai észak-koreai múzeum talán fontos lépés lehet a kapcsolatok megerősítésére – legalábbis ezt remélik a projekt vezetői.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez