Műholdképek bizonyítják, hogy arab falvakat pusztítottak el a kurdok Észak-Irakban

A kurdisztáni regionális kormány (KRG) és a kurd milíciák Pesmerga erői Észak-Irakban lerombolták, felrobbantották és felégették házak ezreit azzal a nyilvánvaló céllal, hogy bosszúból gyökerestől kiszakítsák az arab közösségeket az Iszlám Állam (IS) iránti állítólagos támogatásuk miatt – közölte az Amnesty International új jelentésében.

A Száműzve és kisemmizve: kényszerkitelepítés és szándékos megsemmisítés Észak-Irakban (Banished and dispossessed: Forced displacement and deliberate destruction in northern Iraq) című jelentés 13 faluban és városban végzett helyszíni vizsgálaton, valamint a kitelepítések szemtanúinak és áldozatainak több mint száz vallomásán alapszik. A bizonyítékok között vannak továbbá műholdképek is, amelyek feltárják azt a pusztítást, amelyet a Pesmerga erők, néhány esetben pedig a jezidi milíciák, illetve a Szíriából és Törökországból származó, Pesmergával együttműködő kurd fegyveres csoportok hajtottak végre.

“A KRG erők, úgy tűnik, összehangolt támadást vezetnek, hogy erőszakkal kiszorítsák az arab közösségeket. Teljes falvakat pusztítanak el olyan területeken, amelyeket visszafoglaltak az Iszlám Államtól Észak-Irakban. Civilek kényszerkitelepítése, otthonok és ingóságok szándékos megsemmisítése zajlik anélkül, hogy annak hadászati indokai lennének. Ezek háborús bűnöknek minősíthetők” – mondta Donatella Rovera, az Amnesty International vezető válságkezelési tanácsadója, az észak-iraki kutatás vezetője.

Tabaj Hamid (Before)

Tabaj Hamid (After)

Azoknak az arab lakosoknak, akik elmenekültek az otthonaikból, a KRG erők megtiltották azt is, hogy visszatérjenek a visszafoglalt területekre.

“Több tízezer arab civil, akik arra kényszerültek, hogy a harcok miatt elmeneküljenek otthonaikból, most kétségbeejtő körülmények között, ideiglenes táborokban küzd a túlélésért. Sokan közülük elvesztették a megélhetésüket és minden vagyonukat, és mivel az otthonaik megsemmisültek, nincs hova visszatérniük. Azáltal, hogy gátolják a kitelepítetteket a falvaikba való visszatérésben és elpusztítják otthonaikat, a KRG erők tovább súlyosbítják a szenvedésüket” – jelentette ki Donatella Rovera.

A jelentés felfedi a kényszer-kitelepítések és az otthonok tömeges elpusztításának bizonyítékait Ninive, Kirkuk és Dijála kormányzóságainak falvaiban és városaiban – amelyeket a Pesmerga erők az Iszlám Államtól foglaltak vissza 2014 szeptembere és 2015 márciusa között.

Bár a KRG tisztviselők az arab közösségek kitelepítését védelmi okokkal magyarázták, úgy tűnik, arra használják, hogy büntessék őket az Iszlám Állammal való állítólagos szimpátiájuk miatt, és megerősítsék uralmukat a “vitatott területeken”, amelyekről a KRG hatóságok már régóta azt állították, hogy jogosan őket illetik.

Ez része annak a hadjáratnak, amely Szaddám Huszein rezsimjének múltbéli visszaéléseit hivatott visszafordítani, amelyek során kurdokat telepítettek ki erőszakkal, és a helyükre arabok telepedtek le ezekben a régiókban.

“A KRG-erők kötelessége, hogy bíróság elé állítsák azokat, akik azzal gyanúsíthatók, hogy segítettek és felbujtóként részt vettek az Iszlám Állam által elkövetett bűncselekményekben. Nem szabad azonban egész közösségeket büntetni olyan bűnökért, amelyeket egyes emberek követtek el, vagy olyan homályos, diszkriminatív és megalapozatlan találgatások miatt, hogy támogatják az Iszlám Államot” – mondta Donatella Rovera.

A műholdképek alátámasztják a tömeges pusztítást

Több ezer lakos a Jalawla közelében lévő arab falvakból, Dijála kormányzóság keleti részéről menekült el, miután az Iszlám Állam harcosai megtámadták a területet 2014 júniusában. Több mint egy évvel később a területet visszafoglalták a Pesmerga erők, a lakosok azonban nem tudnak visszatérni, a falvak nagy része elpusztult.

Maher Nubul – 11 gyermek édesapja – elhagyta a faluját, Tabaj Hamidot 2014 augusztusában. Azt mondta, az egész falu “lapított”, miután a Pesmerga erők visszafoglalták négy hónappal később.

“Annyit tudok, hogy amikor a Pesmerga visszafoglalta a falut, a házak álltak. Nem mehettünk vissza, de tisztán láttuk a távolból. Később lerombolták a falut, nem tudom, miért. Nem maradt semmi. Mindent elpusztítottak, minden ok nélkül” – mondta.

Az Amnesty International kutatói, akik meglátogatták a területet 2015 novemberében, megállapították, hogy Tabaj Hamid faluját a földdel tették egyenlővé. A szervezet által beszerzett műholdképek szintén azt mutatják, hogy egyetlen épület sem áll.

Jumeiliben a kutatók megállapították, hogy a falu nagy része a földdel vált egyenlővé. Ezeket az eredményeket szintén alátámasztják a műholdképek, amelyek megmutatják, hogy a falak és az alacsonyan fekvő épületek 95 százalékát elpusztították. Az állva maradt építmények többségénél a tető és az ablak megsérült vagy megsemmisült.

Mindkét faluban a műholdképek nagy valószínűséggel buldózer nyomait is mutatják a törmelékek és hulladékok közelében.

A műholdképek szintén nagy mértékű pusztítás bizonyítékát fedték fel két közeli faluban, Bahizában és Tubaykh-ban.

Az Amnesty International otthonok és ingóságok többszöri, szándékos és tömeges elpusztítására is talált bizonyítékot a Pesmerga ellenőrzés alatt lévő arab falvakban Irak észak-nyugati Ninive kormányzóságában.

“Miután leégették az otthonainkat, újra akartuk építeni őket, de a Pesmerga nem engedett vissza minket, aztán a jezidi milíciák visszajöttek és leromboltak, elpusztítottak mindent, beleértve a gyümölcsöseinket is; nem hagytak nekünk semmit, amit megmenthetnénk”

– mondta Ayub Salah, az észak-nyugati Szindzsár hegynél található Sibaja lakosa.

Ott és négy közeli arab faluban – Chiri, Sajir, Umm Khabari és Khazuqa – a házak többségét 2015 januárjában felégették a jezidi milícia tagjai és a Szindzsár régió szír és török-kurd fegyveres csoportok harcosai. Öt hónappal később buldózerekkel tértek vissza.

Az Amnesty International 2015 novemberében látogatta meg a területet, és  azt tapasztalta, hogy a falvak nagy részét elpusztították. Egy korábbi látogatás során 2015 áprilisában sok házat ugyan kifosztottak és felgyújtottak, de még álltak.

Az öt faluból négyről a műholdképek azt mutatják, hogy nagyrészt elpusztultak. Sibajában például több mint 700 épület sérült meg vagy semmisült meg a becslések szerinti összesen 897 építményből.

Jumeili Close-Up

Egy közeli arab faluban, Barzankéban, ahol szinte minden egyes ház megsemmisült, a Pesmerga megpróbálta az Iszlám Állam harcosaira kenni a pusztítást, annak ellenére, hogy nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná ezeket az állításokat, illetve saját kollégáik beismerő vallomásai ellenére,

akik elismerték, hogy azért pusztították el a falvakat, hogy az arab lakosok ne tudjanak hova hazatérni.

Legalább két alkalommal a megsemmisült falvakba való megérkezésük után az Amnesty International kutatóit letartóztatta a Pesmerga, kikísérték őket a területről és megakadályozták, hogy fotókat készítsenek.

A KRG hatóságok soha nem tapasztalt humanitárius és biztonsági kihívásokkal néztek szembe, mivel több százezer ember keresett menedéket az ellenőrzésük alatt álló területeken, miután az Iszlám Állam elfoglalta Észak-Irak jelentős részét 2014-ben. Mindamellett a nehéz körülmények nem szolgálhatnak mentségül a KRG erők és más milíciák számára az általuk elkövetett és a jelentésben dokumentált szándékos pusztításra.

“A KRG azonnal szüntesse be a civil otthonok és ingóságok jogellenes elpusztítását, és biztosítson teljes körű jóvátételt mindenkinek, akinek az otthonát lerombolták vagy kifosztották. Az erőszakkal kitelepített civileket a lehető leghamarabb vissza kell engedni az otthonaikba” – hangsúlyozta Donatella Rovera. “A Pesmerga nem engedheti meg a szövetséges fegyveres csoportoknak és milíciáknak, hogy ilyen visszaéléseket kövessenek el. Ők irányították ezt a területet, mióta visszafoglalták az Iszlám Államtól 2014 decemberében, így az ő felelősségük biztosítani az ott élők védelmét.”

„Fontos, hogy a nemzetközi közösség – beleértve az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette koalíció tagjait (Anglia, Németország és mások) akik a Pesmerga erőket támogatják – nyilvánosan ítélje el a nemzetközi humanitárius jog minden hasonló megsértését. Azt is biztosítaniuk kell, hogy a támogatás, amit a KRG-nek nyújtanak, nem járul hozzá az ilyen visszaélésekhez.”

Rónai Judit

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez