3 ezer éves műalkotásokat vert szét percek alatt kalapáccsal az Iszlám Állam. Videó

Az ISIS bemutatja: kalapáccsal a civilizáció ellen. 5 perces klippet tett közzé az Iszlám Állam arról, hogyan vernek szét szakállas férfiak 3 ezer éves asszír műkincseket Moszulban. A hatalmas szobrokból egy-kettőre apró törmelék lesz. Az UNESCO rendkívüli értekezletet hívott össze.

A videót az iraki Moszul múzeumában vették fel: a kalapácsok mellett légkalapáccsal és fúrókkal mentek nekik a marcona férfiak a műkincseknek. Az egyik egy szárnyas asszír istenség szobra, a Krisztus előtt 9. századból.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója szerint az egyik férfi azt mondja egy részben megsemmisített szárnyas bika előtt: “Oh muszlimok, ezek a műalkotások itt mögöttem olyan bálványokéi és istenekéi, akiket Allah helyett imádtak az évszázadokkal ezelőtt élt emberek.  A prófétánk arra utasított bennünket, hogy tüntessük el ezeket mind, mint ahogy az ő követői tették, amikor nemzeteket hódítottak meg.”

Az ISIS már korábban lerombolt és felrobbantott olyan sírokat és szent helyeket Szíriában és Irakban egyaránt, amelyeket eretneknek bélyegzett. Nem csak keresztényeket vagy jazidikat, muszlimokat is. És nem csak síitákat, szunnitákat is. De a terrorcsoport el is ad rengeteg elrabolt műalkotást a feketepiacon, hogy finanszírozza véres és brutális akcióit a térségben.

Az Iszlám Állam logójával a szervezet egyik szárnya által most nyilvánosságra hozott videót a nemzetközi média hitelt érdemlőnek, eredetinek tartja, az amerikai AP hírügynökség biztos abban, hogy a felvételek a moszuli múzeumban készültek. Ugyanígy vélekedik a BBC által megszólaltatott Eleanor Robson, a a University College London professzora is. Az UNESCO rendkívüli értekezletet hívott össze. Moszul Irak második legnagyobb városa, Ninive tartományban fekszik és tavaly júniusban került az ISIS kezére, amikor az iraki biztonsági erők egyszerűen eltűntek a városból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez