Ázsia legtisztább faluja bajban van

Betiltották a műanyagot, és makulátlan virágokkal teli utak vannak Mawlynnong faluban. Abban az Indiában, ami híres a piszokról és a szemétről. Azonban a falu jó híre annyi látogatót hozott, hogy zavarja a falusiakat.

Mawlynnong falu messze észak-keletre fekszik, ahol tilos a műanyag és gyönyörű virágok nyílnak az utak mentén. Arról híres, hogy ez Ázsia legtisztább települése. Sajnos pont ebből lett a baj. 2003-ig egyetlen turista sem látogatta meg a távoli 500 lakosú falucskát a magas hegyekben. Csak gyalogút vezetett a faluba. A faluban a Khasi törzshöz tartozó népek élnek, és ritka módon anyai társadalom van, vagyis a vagyont és a vezetéknevet is a lányok öröklik. Az elmúlt években azonban arról lett híres, hogy hihetetlenül tiszta település, távol az indiai nagyvárosok zajától. Minden sarkon bambuszból készült szemetesek állnak, és önkéntesek söprik az utcákat. Bizonyos helyeken nagy táblák figyelmeztetnek arra, hogy dobják ki a műanyagot: a szemetelést szigorúan elítélik.

„Mi minden nap tiszták vagyunk, mert a szüleink és az őseink erre tanítottak minket. Megtanították, hogy hogyan kell tisztán tartani a falut és a környező területet, mert az jó az egészségünknek”- mondta egy tinédzser egy kis, csillogó családi ház előtt.  A faluba vezető út csak 12 évvel ezelőtt épült fel, amiről egy Discover újságíró adott hírt, amiben megnevezte Ázsia legtisztább települését.

3ba54ad8-c013-11e5-9503-d84cbca18933_486x

Onnantól kezdve árvízként csordogáltak a turisták a faluba, a látogatók a főszezonban már elérték a napi 250 főt. A falu lakossága is 50%-kal nőtt. Azonban ennek az elismerésnek számos árnyoldala lett.

„Most óriási zajszennyezés van. Beszéltem a falutanáccsal, ami írt a kormánynak, hogy építsenek egy új parkolót távolabb”- mondta Rishot Khong 51 éves vendégház-tulajdonos. Korábban már értesítették a falut arról, hogy jobban figyelhetnének a turizmusfejlesztésre. Sokan úgy gondolják, hogy a látogatók beáramlásának rossz hatása van.

„Nincs többé magánszféra. Egy nő kimosta a ruháit, máris lefotózták”- mondta egy volt tisztviselő. Azok a szociális kötelékek, amik közösségé teszik ezt a falut, azok megbomlanak.”

5d001f3c-c013-11e5-9503-d84cbca18933_486x

 A falu higiéniai aggodalma egyébként akkor lett erős, amikor 130 évvel ezelőtt kitört a kolerajárvány. Mivel nincs orvosi létesítmény a faluban, a tisztaság volt a létfontosságú, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.

„Keresztény misszionáriusok azt mondták az őseinknek: lehet védekezni a kolera ellen, de csak akkor, ha jó a higiénia. Legyen tiszta minden otthon, az élelmiszer, a föld, a falu, és a test”- mondta egy férfi. A falu megőrizte igényes szokását, és felszámoltak egyéb szokásokat is. Ilyen például a nyitott székletürítés is, ami a vidéki Indiában szinte mindenhol elterjedt dolog. WC mind a 95 háztartásban van. A falut még maga Narendra Modi is megemlítette egy beszédében, amiben a miniszterelnök könyörgött az indiaiaknak, hogy töröljék el a nemzetről alkotott rossz képet, és megkezdte a „tiszta India” kampányt.

2a2b70b6-c013-11e5-9503-d84cbca18933_486x

„Én is csodálkoztam, hogy van egy falu ennyire távol mindentől, ami tökéletesen képviselheti a kampányt”- mondta.

Miközben a falu büszke eddigi eredményére, egyesek úgy vélik, hogy korlátozni kell a látogatók számát, hogy megvédjék a lakosokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez