Távozásra kérte Aszadot Putyin?

Legbefolyásosabb nemzetközi támogatója, Oroszország kérte arra a szíriai elnököt, hogy távozzon. Erről mai cikkében az amerikai Financial Times számolt be.

Január 3-án hunyt el Igor Szergun az orosz hadsereg vezérkara Felderítő Főcsoportfőnökségének (GRU) korábbi vezetője. Mindössze néhány héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin Damaszkuszba küldte egy üzenettel. A Financial Times beszámolója szerint ebben távozásra kérte Bassár el-Aszadot az orosz elnök. Állítólag a szír elnök ingerülten utasította ezt vissza.

Az amerikai újságírók előbb az orosz külügyminisztériumtól próbáltak magyarázatot kérni a hírrel kapcsolatban. Ők azonban a hadügyminisztériumhoz irányították őket, ahol nem tudták azt kommentálni. Közben az rbc.ru arról tájékoztatott, hogy Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov tagadta, hogy főnöke a távozást javasolta volna Aszadnak.

A Financial Times-nak végül egy európai titkosszolgálati hivatalnokot sikerült megkérni, értékelje az információt. Ő tudni véli, hogy Aszad azt üzente vissza Putyinnak, hogy nélküle az orosz-szír kapcsolatok nem tudnak tovább fejlődni. Már pedig az egy fontos tényező, hogy a Közel-Keleten egyedül Damaszkusz szövetségese Moszkvának.

A Financial Times cikkét szinte azonnal felkapta az orosz sajtó. Az ellenzéki Dozsgy tévé Szergun halálának körülményeire is kitért. Bár hivatalosan Moszkva közeli otthonában érte a halál január 3-án, az amerikai Stratfor forrása szerint valójában két nappal korábban Libanonban.

Az amerikai cikk és annak kommentárjai is utalnak arra a lehetőségre, hogy egyre nyűgösebb már az oroszoknak a szíriai kaland, és hogy nem nyilvános körökben már nem ragaszkodnak annyira Aszadhoz, mint korábban.

Kép: Bassár el-Aszad és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2015. október 21-én (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez