“Hiteles, önazonos, autonóm és őszinte példa a fiataloknak”

1989 óta január 22-e – a nap amikor Kölcsey Ferenc befejezte a Himnusz megírását – a Magyar Kultúra Napja. Ugyanezen a napon született, 1943-ban Cseh Tamás, a két éve indult Cseh Tamás program névadója.

DSCF1023

“Hiteles, önazonos, autonóm és őszinte példa a fiataloknak” – mondta a mai ünnepségen a BMC-ben (Budapest Music Center) Doncsev András a Magyar Kulturális Alap alelnöke. Megemlítette, hogy a könnyűzenét támogató Cseh Tamás program keretében tavaly több mint 200 dal született, 150 koncertet rendeztek és 32 fesztiválon vettek részt. Hamarosan feláll a nép- és világzenét támogató Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma és továbbra is támogatják a Virtuózok mozgalmat a tavalyi 10 millió után idén már 50 millió forinttal.

Doncsev András
Doncsev András

Bajnai Zsolt a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője beszélt bővebben a munkájukról, melynek fő célja hogy a megszülető művek eljussanak közönségükhöz. A tavalyi 500 millió forint után idén már egymilliárd forint áll rendelkezésükre a programjaik megvalósításához. Vannak különböző alprogramjaik többek közt a következők: Első hang és képfelvételt támogató alprogram; Klubtámogató alprogram (az általuk támogatott zenekarok fellépését segítik ezzel); Előzenekari alprogram (az általuk támogatott zenekarok így neves együttesekkel tudnak turnézni); Nemzetközi piacra lépést támogató alprogram.

Bajnai Zsolt
Bajnai Zsolt

Az eseményen beszédet mondott Török Ádám a Mini együttes alapítója és Vitáris Iván az Ivan and the Parazol együttes énekese.

Török Ádám
Török Ádám

Három, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekar lépett fel az ünnepségen: a Szeder, a Hello Hurricane és a Run over dogs.

Szeder Szabó Krisztina, a Szeder együttes énekese
Szeder Szabó Krisztina, a Szeder együttes énekese
a Hello Hurricane együttes két tagja
Hello Hurricane

 

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez