Budapesten népszerűsítette a nyári bakui játékokat az azeri ifjúsági- és sportminiszter

Idén június 12. és 28. között Baku fogadja majd az első Európai Játékokra érkező sportolókat, delegációkat és szurkolókat. A több mint kéthetes versenysorozaton 50 európai országból, hatezernél is több sportoló veszi fel majd egymással a küzdelmet 20 sportágban, amelyekből 14 egyben olimpiai sportág is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2012 decemberében, római kongresszusán döntött úgy, hogy a sporttörténelmi eseménynek Azerbajdzsán fővárosa adhat otthont. Az alapötlet pedig a többi kontinens saját játékán alapul, hiszen az Ázsia Játékok vagy éppen a Pánamerikai Játékok már régóta sikerrel futnak.

Az azeri szervezőbizottságot Azad Rahimov, a kaukázusi ország ifjúsági- és sportminisztere képviselte Budapesten, aki elárulta, hogy egy ekkora volumenű esemény megszervezéséhez általában 6-7 év szükséges a rendezés jogának elnyerése után, de országának elég volt harminc hónap is a felkészüléshez és 110 nappal az esemény rajta előtt Baku készen áll a Játékok fogadására.

A sajtó képviselői előzetes sajtótájékoztatón, a meghívott vendégek pedig egy prezentációval egybekötött gálavacsorán, a pesti Vigadóban értesülhettek a részletekről. Az eseményen részt vett többek között Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Tarlós István főpolgármester, valamint Simicskó István sportért felelős államtitkár is. Az EMMI vezetője kiemelte, hogy hazánk sokszor jobb megértésre talál Keleten, mint Nyugaton, egyúttal Magyarország számára, amely Azerbajdzsánhoz hasonlóan egy relatíve kis ország, az ilyen játékok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megmutassa valódi erejét.

A bakui játékok megrendezésének operatív költségei mintegy 909 millió eurót tesznek ki, amelyből eddig 350 milliót költöttek el. Az azeri főváros egyébként pályázott a 2016-os és a 2020-as nyári olimpia megrendezésére, arról azonban még nem döntöttek, hogy az ország olimpiai bizottsága benyújtja-e pályázatát 2024-re is – amelyre Budapest is fontolgatja a jelentkezést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez