Ne nyalakodj, mert rákot okoz!

Nehéz megérteniük az ellentábort az orális szexet kedvelőknek. Erős érvet találtak most a tudósok: 22-szeresére növeli a torokrák kockázatát.

Szédületes élmény, és a nem kívánt terhesség is kizárva – esküsznek sokan az orális szexre. Van azonban egy nagy hátránya, tájékoztattak amerikai tudósok a Jama Oncology című szaklapban.

Feltételezték, hogy a méhnyakrákkal kapcsolatos papillómavírus (HPV-16) a szájüregbe jutva hatással lehet a nyelv szöveteire, a mandulára, a szájpadlásra és a garatra.

Összesen 97.000 embert négy éven át figyelve, 132 esetben diagnosztizáltak torokrákot a 396 fős kontrollcsoporttal szemben.

Eddig a cigarettát és az alkoholt okolták a torokrák kialakulásáért, de most a kísérlet főszereplője, a HPV-16 is felkerült a gyanúsítottak listájára.

Ez az egyik legelterjedtebb a papillómavírusok között. Általában vérrel, a bőrön keresztül és szexuális úton kerülhet emberről emberre. A torok- és méhnyakrákon kívül a szájüreg és a nemi szervek daganatos megbetegedését is okozhatja.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez