Szingliadó helyett szüzességi ösztöndíj

Egészen elképesztő ötlettel át elő egy dél-afrikai település polgármestere, aki nemrég 16 szűz lánynak biztosított ösztöndíjat, hogy érettségi után valamilyen felsőoktatási intézményben tanulhassanak tovább.

Dél-Afrikában már régóta komoly problémát jelent, hogy a lányok körülbelül 25-30%-a még huszadik születésnapja előtt terhes lesz. Bár az eltelt években a kamaszterhességek száma folyamatosan csökken az országban, a számok még így is magasak. Többen pedig felhívták a figyelmet arra is, hogy mindez szorosan összefügg a szegénységgel és az iskolázatlansággal. Nem is beszélve arról, hogy a kamaszok többsége számos veszélynek is ki van téve. Ilyen például a nemi úton terjedő betegségek kockázata, a nemi erőszak és a z érzelmi kiszolgáltatottság. A kamasz korban anyává váló gyermekek jelentős része soha nem fejezi be a középiskolát vagy egyetemet, ezért esélyük sem lesz arra, hogy egy jól fizető állást találjanak, amivel eltarthatnák magukat.

Dudu-Mazibuko

Uthukela település polgármester asszonya, Dudu Mazibuka pont erre a problémára szeretett volna megoldást találni, azzal az ötlettel, hogy csakis azok a lányok kapjanak ösztöndíjat a jövőben, akik felsőoktatási éveikre szüzességi fogadalmat tesznek. Vagyis nem feküdnek le és nem esnek teherbe addig, amig le nem diplomáznak. Szerinte ugyanis az ösztöndíjjal ellehetne érni azt, hogy a lányok a szex helyett, a tanulásra koncentráljanak, ezzel pedig bebiztosíthatják jövőjüket. Az ötlet egyébként nem hangzik rossznak, amit a polgármester asszony egyébként már életbe is léptetett a településén, ahol nem rég 16 lánynak biztosított tovább tanulási lehetőséget és az ehhez járó ösztöndíjat.

Számos civil szervezet, köztük a POWA, amely a nőkkel szembeni szexuális visszaélések ellen küzd azonban jelezte, hogy a polgármester asszony ötlete a lehető legrosszabb, ami egyenesen diszkriminálja a kamaszokat és ráadásul számos etikai kérdést is felvet. A polgármester asszony elképzelése szerint az ösztöndíjat azonnal meg kellene vonni azoktól a lányoktól, akik elveszítik a szüzességüket. Ez azonban azt jelentené, hogy az ösztöndíjon lévő lányokat rendszeresen szüzességi vizsgálatnak kéne alávetni, hogy pénzüket megkaphassák. A POWA szerint azonban mind ez megalázó, elfogadhatatlan és sérti a lányok jogait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez