Jordánia a forrásponthoz érkezett menekültügyben

Jordánia a tűréshatárra ért a menekültek fogadását illetően és az Európai Unió segítségére van szüksége – jelentette ki II. Abdalláh király a BBC-nek, néhány nappal a londoni donorkonferencia előtt.

A brit közszolgálati tévé- és rádióadó honlapján közzétett interjúban a király hangoztatta, hogy a Szíriából érkezők több százezres áradata hatalmas nyomást gyakorol Jordánia infrastruktúrájára és gazdaságára, és nemzetközi segítség nélkül Jordánia nem tudja tovább támogatni a menekülteket.

Kijelentette: Jordánia az elmúlt hét évben költségvetésének 25 százalékát fordítja a menekültek segélyezésére, a helyi szociális szolgálatok lehetőségeik határán működnek, növekszik a munkanélküliség. A lakosság hangulata “eljutott a forráspontig” – tette hozzá.

A szíriai menekültek 4,6 milliós tömegéből Jordániában 635 ezret regisztráltak az ENSZ-nél. A szír hatóságok szerint összesen mintegy egymillió szíriai él Jordániában, többek között olyanok is, akik még a 2011-es fegyveres konfliktus előtt érkeztek a közel-keleti arab országba.

Abdalláh utalt arra, hogy Londonban csütörtökön donorkonferenciát rendeznek Szíria támogatására. Úgy fogalmazott, ez a hét “nagyon fontos lesz” a jordániaiak számára, mert megláthatják, hogy “jön-e segítség, nem csak a szíriai menekülteknek, hanem a saját jövőjüket illetően is”.

Az uralkodó szerint az európai országok most döbbennek rá, hogy még nehezebb lesz úrrá lenniük a fokozódó menekültválságon, ha nem segítenek Jordániának.

II. Abdalláh visszautasította az országát amiatt ért bírálatokat, hogy újabban mintegy 16 ezer menekült rekedt a Szíria és Jordánia közötti határvidéken a “senki földjén”. Az uralkodó kijelentette: biztonsági okokból naponta 50-100 menekültet tudnak átengedni a határon.

Hozzátette: “szívesen segítenek” a 16 ezer menekült befogadásában azoknak, akik “erkölcsileg Jordánia fölé helyezik magukat”.

A konferencia kezdeményezői – Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Kuvait és az ENSZ – azt szeretnék elérni, hogy a nemzetközi közösség nyújtson több támogatást a menekültek mellett a Szíriában a polgárháborúban érintett 13,5 millió civilnek és belső menekültnek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez