Törökországban tartották a szíreket

Hétfőn lép életbe az EU-török megállapodásnak az a része, melynek értelmében az illegális bevándorlókat Görögországból visszaküldik Törökországba.

A török parti őrség megakadályozott 63 palesztin és szíriai menekültet szombaton abban, hogy egy közeli görög szigetre keljenek át. Hétfőn lép életbe az EU-török megállapodásnak az a része, melynek értelmében az illegális bevándorlókat Görögországból visszaküldik Törökországba.

A szombati akcióval a török biztonsági erők nyomatékosították, fő feladatuk az illegális migránsok meggyőzése arról, hogy nem léphetnek be az Európai Unióba.

A szombaton megállított csoport tagjai az Égei-tenger partján fekvő török Dikiliből akartak átkelni a közeli görög Leszbosz szigetére. A férfiak, nők és gyerekek fehér sátrakban tartózkodtak, melyek előtt narancssárga színű mentőmellények tucatjai hevertek.

Törökország a múlt hónapban beleegyezett abba, hogy visszafogadja a március 20. után érvényes úti okmányok nélkül Görögországba érkezett migránsokat, pénzügyi segélyért, a török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének eltörléséért és az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsításáért cserébe.

Menekültek ezrei próbálkoznak továbbra is az életveszélyes tengeri átkeléssel, jóllehet az áradat az utóbbi időben jelentősen mérséklődött. Mindazonáltal az elmúlt héten, a rossz időjárás ellenére több mint 1900 ember érte el a görög partokat, és március 20. óta 5622 menekült regisztrált Görögországban.

Minthogy a török hatóságok hallgatnak terveikről, továbbra is nagy a bizonytalanság azt illetően, hogy hány embert fognak visszaküldeni, hogyan zajlik az eljárás, és hol fogják az embereket elhelyezni.

Noha várakozások szerint a visszatoloncolt menekültek egy része Dikilin keresztül fog áthaladni, a városban nem jelöltek ki területet erre a célra, egy sportcsarnokban fogják fogadni őket. A kisváros több száz lakója tüntetést rendezett egy esetleges menekülttábor létesítése ellen. Többek szerint a menekülteket a Szíriához közeli nagy táborokban kellene elhelyezni. Néhányan török zászlókat lengettek, és azt kiáltozták: “Nem akarunk halott csecsemőket látni tengerpartunkon”.

Szeptemberben egy török partokra sodródott gyerekholttestről, a 3 éves szíriai fiú, Aylan Kurdi teteméről készült fotó nemzetközi felháborodást keltett: világszerte kárhoztatták a fejlett országok tehetetlenségét, amiért képtelenek segíteni azoknak az embereknek, akik közül sokan a négy éve tartó szíriai polgárháború elől menekülnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez