Megkínoztak és megöltek egy olasz diákot Egyiptomban

Olaszország vizsgálatot követelt, miután Kairó mellett megtalálták egy olasz PhD-hallgató holttestét, rajta kínzások nyomaival.

A 28 éves Gulio Regeni már csaknem két hete eltűnt, kerestették is a barátai és a kairói olasz nagykövetség. De már csak a holttestére bukkantak rá szerdán délután Kairó mellett, egy árokban. Kínzások nyomai látszottak rajta: késvágások, égő cigarettától származó sebek, zúzódások. A nyomozást vezető egyiptomi ügyész azt mondja, “lassú halált” halt a fiatal férfi, akit a helyi média szerint le is meztelenítettek csipőtől lefelé. A teste már napok óta ott heverhetett az árokban.

Az olasz kormány arra kéri az egyiptomi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az igazság kiderítésére, és olasz szakértők bevonását követeli a vizsgálatba – közölte a római külügyminisztérium. Ahova behivatták az ügy miatt az egyiptomi nagykövetet, Amr Mosztafa Kamal Helmit. A diplomata részvétét fejezte ki, és teljes együttműködést ígért.

Gíza tartomány (ott bukkantak rá a holttestre) nyomozási osztályának egyik vezetője arról beszélt, hogy az első vizsgálatok szerint közúti balesetben halt meg Regeni, az első halottkémi jelentések nem ejtettek szót égésekről. Most a végleges jegyzőkönyvre várnak.

Az olasz fiatalember, aki Angliában, Cambridge-ben írta a doktoriját, szeptember óta volt Kairóban, hogy anyagot gyűjtsön disszertációjához az egyiptomi gazdaságról. Az olasz lapok szerint szenvedélyes és tehetséges diák volt. Január 25-én veszett nyoma, az arab tavasz, pontosabban az egyiptomi felkelés 5. évfordulóján. Akkor ismerősei arra gyanakodtak, hogy a rendőrök vitték be más tüntetőkkel együtt.

Egyik barátja ugyanakkor arról számolt be a Reuters-nek, hogy akkor tűnt el, amikor egy barátjához indult az egyik középosztálybeli kairói kerületben bérelt lakásából. Az elmúlt napokban barátai a Twitter segítségével próbáltak hírt kapni róla, #whereisgiulio hashtaggel.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez