Barbie muszlim fejkendőt köt

Hijarbie a neve az Instagram új sztárjának, a hidzsábos Barbie-nak. Nigériában született: egy ottani gyógyszerész, Haneefa Adam találta ki.

A “mama” néhány héttel ezelőtt kezdte posztolni az Instagramon teremtménye fotóit. Pont akkor, amikor a Mattel a piacra dobta saját tabudöntögető Barbie babáit, melyek földközelibbek elődjeiknél: . vannak rajtuk domborulatok is, és már nem feltétlnül nádszálvékonyak, magasak, fehérek és angolszászok. Három különböző alakban és hét bőrszínben készülnek.

bbi

“Arra gondoltam, hogy soha nem láttam még hidzsábba (muszlim női viseletbe) öltözött Barbie-t” – mondja Adam a CNN-nek. “Ezért úgy döntöttem, hogy fogok egyet, beöltöztetetem a magam készítette ruhákba, és nyitok nekik egy Instagram fiókot. Fontos volt, hogy legyen egy baba, aki úgy öltözik, mint én.”

adam

A fiatal nigériai nő, aki nemrég szerzett mester fokozatot gyógyszerészetből Angliában, “szemérmes babaként” írja le Hijarbie-t, aki szerinte szerepmodell lehet a muszlim kislányok számára.

hijarbie04_insta

“A vallásomban és a kulturális azonosságtudatomban vannak a gyökerei. Semmi baj nincs azzal, ahogy a többi Barbie öltözik, de nagyon szerettem volna opciót adni a hozzám hasonló muszlim lányoknak.”

065409400_1454921259-hijarbie2

Akárcsak a különböző testformájú és bőrszínű új Mattel-kollekció, úgy a hidzsábos Barbie is őrült siker lett: már csaknem 20 ezer Instagram-követője van. És már az egész világról sokan jelezték, hogy szeretnének egy ilyen babát.

Hijarbie7

Egyelőre azonban csak egy Hijarbie van, és az is fehér. Így aztán Haneefa Adam úgy döntött, hogy más bőrszínű babákat is beszerez, de ez Nigériában nem olyan könnyű. Külföldről kellett rendelnie. Hamarosan meg is érkeznek, leginkább a fekete Barbie-t várja.

Hijarbie-Meet-The-New-Barbie

De nem mindenki lelkesedik az 1958-ban született ikonikus baba legújabb átalakulásán. A fiatal nő negatív hozzászólásokat is kapott – mint mondja, olyan nőktől, akik azt hiszik, hogy a fejkendő viselése egyenlő az elnyomással. “Sokan azt gondolják, hogy a muszlim nők azért takarják el magukat, mrt erre kényszerítik őket. Pedig a többség nem így van ezzel. Mi magunk akarjuk kifjezésre juttatni így is a vallásunkat. De sok muszlim nő gyáltalán nem fedi el a haját, és ettől szerintem még nem kevésbé jó muszlimok.”

hijarbie01_insta

Haneefa Adam szerint Hijarbie arra is jó, hogy segítse a muszlim nők elfogadását és korrigálja a körülöttük kialakult félreértéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez