Lebukott a világ leglúzerebb csempésze

Összesen 1504 palack piát akart bevinni Szaúd-Arábiába, de hiba csúszott a tervbe.

Duplán is béna volt. A másfél ezer üveget egy luxusjachtban rejtette el, amit egy traileren gondolt átvontatni a Fahd király hídon Bahreinből Szaúd-Arábiába. Hogy a vámosok figyelmét elterelje, egy nőt ültetett maga mellé az anyósülésre.

Csakhogy éppen ezt szúrták ki az átkelő éber őrei. Szaúd-Arábiában ugyanis a nőknek férfi rokon kísérete nélkül nem ajánlatos utazniuk. Mondhatjuk úgy is: nem szabad. A férfi meg nem volt rokona a nőnek.

Így aztán, ahelyett, hogy elterelte volna, éppen hogy felkeltette a határon szolgálók figyelmét a dolog. Tüzetesen átvilágították a nyolc méter hosszú jachtot, és a fenekén rábukkantak az üvegekkel megtömött ládákra – írja az  Al Riyadh napilap.

A csempészt és útitársnőjét is őrizetbe vették. Szaúd-Arábiában akár halálbüntetés is járhat alkohol árusításáért. Ősszel írtunk arról, hogy egy brit nyugdíjast ítéltek egy év börtönre és 350 korbácsütésre, mert a csomagtartójában házi készítésű bort találtak.

A híd, ahol a csempész lebukott, rendkívül forgalmas átkelő Szaúd-Arábia és Bahrein között, naponta több ezer autó fordul meg rajta, főként hétvégéken. A vámosok mindkét oldalon hozzászoktak már a legtrükkösebb csempészkísérketekhez. Fegyvert, alkoholt, madarakat és más állatokat próbálnak rendszeresen áttrükközni a határon az emberek. Májusban például nagy hatású robbanószert, RDX-et foglaltak le itt, a hozzá tartozó detonátorokkal együtt.  A 14 csomagot több mint 30 kilónyi RDX-szel és 50 robbanókapszulával, valamint 6 méter gyújtózsinórral a kocsi hátsó ülése mögé rejtve találták meg a szaúdi vámosok.

De a bahreinieknek is volt már hasonló fogásuk: még márciusban egy Irakból Szaúd-Arábián keresztül érkező buszban bukkantak bomba készítésére alkalmas anyagokra: 140 elektromos detonátorra, 41 áramkörre és távirányítókra. A járművön egyébként 55-en utaztak, főként nők és gyermekek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez