Bebörtönzött ellenzékiekkel szolidarít majd Lech Walesa Venezuelában

Lech Walesa és Óscar Arias, a Nobel-békedíjjal is kitüntetett egykori lengyel és Costa Rica-i államfők ezen a héten Venezuelába utaznak, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az országban bebörtönzött ellenzéki politikusokkal.

A hírt Lilián Tintori, a börtönbüntetését töltő ellenzéki vezető, Leopoldo López felesége hozta nyilvánosságra hétfőn, aki azt is elmondta, hogy Walesa és Arias kíséretében szintén a latin-amerikai országba látogat majd Demond Tutu lánya, Mpho Tutu, valamint Nelson Mandela unokája, Ndaba Mandela is.

Lech Walesa és társai, a 14 éves börtönbüntetésre ítélt  Leopoldo López fogva tartásának második évfordulója alkalmából látogat Venezuelába, már amennyiben ezt az ország hatóságai is jóvá hagyjak, mivel 2008-ban a lengyel politikust „persona non gratának” nyilvánította a venezuelai kormány. Lópezt még 2014-ben, a 43 halálos áldozatot és több mint 800 sérültet követelő kormányellenes tüntetések szervezésével és az alkotmányos rend elleni uszítás vádjával vette őrizetbe a rendőrség.

Tintori abbeli reményének adott hangot, hogy a külföldi delegáció tagjainak békéltető üzenete közelebb hozhatják López szabadon bocsájtását, valamint a politikus rehabilitációját. A civil békemisszió tagjai Venezuelában találkoznak majd az ellenzéki többségű törvényhozás tagjaival, diákok csoportjaival és egy, a személyi szabadságjogokról szervezett fórumon is részt vesznek majd.

A négy fős küldöttség programjának első pontjaként a látogatók a venezuelai parlament plenáris ülésén vehetnek majd részt, ahol a börtönbüntetésre ítélt ellenzékiek amnesztiájáról rendelkező törvénytervezetről vitázik majd a ház.
Leopoldo López mellett eljárás indult Caracas polgármestere, Antonio Ledezma ellen is, akit összeesküvés vádjával tartóztattak le, és rács mögé került a 2006-ban az elnöki székért indult Manuel Rosales is.

A lengyel Szolidaritás szakszervezeti föderáció volt elnöke, valamint az ország egykori államfője, akit 1983-ban tüntettek ki a Nobel-békedíjjal, első ízben 2008-ban kívánt Venezuelába utazni, azonban Caracas akkor, mint nem kívánatos személyt, eltanácsolta Walesát a látogatástól.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez