Egy menekült kisfiú szívhezszóló levele a svéd királyhoz.

Megindító levelet írt egy 12 éves szíriai menekült fiú XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, amelyben leírta családja veszélyes útját a skandináv államba és személyes audienciát kért az uralkodótól – erősítette meg királyi udvar kedden.

A levélírót Ahmednek hívják, de családnevét anyja kívánságára és a fiú kiskorúságára tekintettel nem közölték. A szíriai család jelenleg is várja, hogy a hatóságok elbírálják menedékkérelmüket.

Az aleppói fiú sok megpróbáltatáson ment keresztül

Ahmed levelében arról írt, hogy családjával boldogan éltek a szíriai Aleppóban, „amíg ki nem tört a rakéták, lövések és a terror hangjától hangos háború”. Leírta, hogyan menekült a család Görögországba egy gumicsónakban, miközben körülötte sírtak a gyerekek, és hogyan „tört össze a szíve”, amikor látta anyja könnyeit.

„Beszélni akartam (a királlyal) az utamról Szíriából Svédországba. És szerettem volna beszélni vele a svéd emberekről is. Nagyon kedvelem őket” – mondta Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve: orvos szeretne lenni, s szeretne valami nagyon jót tenni a svédekkel, akik nagyon szép hellyel adományozták meg őt.

A király válaszolt a levélre

A menekült fiú levelét eredetileg arab nyelven írta, amelyet egy iskolai tanácsadó segített neki lefordítani svédre.

Daniel Urso, a királyi udvar szóvivője elmondta: az uralkodó február 11-én válaszolt, de további részleteket nem közölt arra hivatkozva, hogy ez „magán jellegű ügy”. Ugyanakkor Ahmed, édesanyja és segítőjük is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kaptak választ.

Ahmed elmondta, hogy szeretne találkozni a királlyal, akiről azt hallotta, hogy „nagyon kedves népéhez”.

A levélben a fiú leírta, hogy új ruhákat is hozott magával Szíriából, hogy legyen mit felvennie, ha alkalma nyílik találkozni az uralkodóval.

Sok menekült úti célja Svédország

Svédország a menedékkérők egyik elsődleges célországa Európában.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. A kormány ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a dán határon. Idén a svéd hatóságok 70-140 ezer új menedékkérőre számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez