Törökország bosszút ígér az ankarai merénylet után

Erdogan elnök azt mondta: keményen megbűnhődnek azok, akik a háttérben állnak. Kormánypárti és ellenzéki lapok egyaránt úgy tudják: egy kurd kötődésű szíriai férfi volt a robbantó.

Már 28-ra nőtt a tegnapi ankarai öngyilkos merénylet halottainak száma, és lehet, hogy ez még nem a végső adat. Most 61 sebesültről tudni. A robbanóanyaggal megtömött autó akkor röpült a levegőbe, amikor katonai buszok haladtak el mellette a parlament és a hadsereg főhadiszállása közelében. Úgy tudni, a környéken éppen egy biztonságpolitikai megbeszélés folyt, amelyen Ahmet Davutoglu miniszterelnök  és Recep Tayyip Erdogan elnök is jelen volt. Hatalmas füstfelhők szálltak az ég felé, szemtanúk szerint az egész városban hallani lehetett a robbanást. Az áldozatok többsége katona, de civilek is vannak köztük. A temetéseket már ma délután elkezdik. Egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett elkövetőként.

Törökország nem retten meg attól, hogy mindenkor, mindenhol és minden alkalommal éljen a jogával az önvédelemre – mondta Recep Tayyip Erdogan elnök. Az államfő néhány órával a merénylet után közleményt adott ki, és abban az állt, hogy a törökök eltökéltsége arra, hogy megtorolják az ilyen, egységüket és jövőjüket ért támadásokat akár otthon, akár külföldön, csak nő minden akcióval.

Tegnap déután robbanás volt Stockholmban is, egy török kulturális központnál, Fittja kerületben, ahol néhány napja agyonlőttek egy férfit, aki egy kurdbarát tüntetésen vett részt.

A török elnök lemondta mára tervezett azerbajdzsáni útját, és Ahmet Davutoglu miniszterelnök sem utazik Brüsszelbe a menekültválságról tartandó tanácskozásra. A helyettese, Bekir Bozdag a tegnap kora esti támadásról terrorcselekményként beszélt.

A merénylet után a biztonsági erők gyanús csomagot találtak, és felrobbantották.

Törökországot az elmúlt hónapokban több támadássorozat rázta meg, és sokan tartottak már egy újabb, nagyszabású merénylettől. A biztonsági erők szerint az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK egyaránt állhat a jól kitervelt ankarai robbantás mögött – jelentette a Reuters. A legjelentősebb török kormánylap, a Sabah ugyanakkor arról írt, hogy feltehetőleg a szír származású Salih Necar hajtotta végre az ankarai öngyilkos merényletet, és a férfi kapcsolatban állt a szakadár PKK-val. Az elkövető szír származását, valamint PKK-s kötődését más lapok, köztük ellenzékiek is valószínűsítik.

A PKK évtizedek óta harcol a törökországi kurd kisebbség autonómiájáért, és rendszeresen hajtott végre támadásokat a török biztonsági erők ellen.

A tegnapi öngyilkos merénylet éppen akkor történt, amikor Ankara fokozta részvételét a szíriai válságban. Egyrészt lőtte a kurd YPG milícia állásait az ország északi részén (Ankarában úgy tartják, hogy az YPG a PKK szövetségese), másrészt pedig beleegyezett abba, hogy az amerikaiak vezette koalíció az ISIS elleni légicsapásaihoz igénybe vegye az egyik támaszpontját.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez