Menetrendszerinti légijárattal Bajkonurba

Nagy vágya megnézni, honnan lőtték ki annak idején Gagarint az űrbe, de megrémítik az utazás nehézségei? Nem kell már sokáig várni: légitársaságokat tendereztet Bajkonur.

Ha nem a drágább, de teljes körű orosz csomagokra fizetünk be, igen problémás az eljutás Bajkonurba. Repülő csak a kazahsztáni Kizilordáig visz, ahonnan még 250 km a híres űrközpont. Ezen az utolsó útszakaszon nem valami megbízható a vasúti közlekedés. Helyi taxival – mersrutkával persze lehet menni, de mi tagadás, nem élvezetes.

Régóta remél már nagyobb bevételt a turistáktól az orosz űrkutatási központ, a Roszkoszmosz. Ezért 2013-ban megkezdték a közeli Krajnij repülőtér rekonstrukcióját. A kifutópálya már kész, az bármeyl kereskedelmi repülőgép fogadására képes. Jelenleg a terminálon dolgoznak.

Sőt, már a tendert is kiírták a légitársaságoknak. Egyelőre öten (a kazah nemzeti vállalat, a SCAT, az S7, az Ural Airlines, a Red Wings és a Koszmosz) jelezték, hogy szívesen szállítanának utasokat Bajkonurba – tájékoztatta a Roszkoszmosz illetékese, Rano Dzsurajevaja az orosz állami napilapot, az Izvesztyiját.

Hogy mikor indulnának az első közvetlen járatok az űrközponthoz, nem árulta el. Azt viszont igen, hogy egy Moszkva-Bajkonur jegy körülbelül 10.000-12.000 rubelbe (37.000-45.000 forint) kerül majd.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez