Miért rohangászik valaki menyasszonyi ruhában a városban?

Samah Hamdi 27 éves, és rohadtul elege van abból, hogy mindenki azért nyúzza, mikor megy már férjhez. Szerinte hülyeség, hogy Egyiptomban a 21. században is sokan tartják ezt a lányok életcéljának.

Fogta hát magát, és tetőtől talpig menyasszonyi ruhában, fehér tüllfátyollal a fején a nyakába vette a kairói utcákat. Azt csinálta, amit máskor is: metróval közlekedett, kirakatokat nézegetett, beült ebédelni. Csak éppen a “nagy napra” öltözve, ám szemmel láthatólag és nyilvánvalóan egyedül. Menyasszony vőlegény nélkül.

samah2

Ahogy az Ahram Online-nak elmondta, megunta, hogy még a saját családja is beskatulyázta: vénlányként könyvelték el, szerintük már túl öreg ahhoz, hogy valaha is férjet találjon. Ez azonban nem védi meg attól, hogy folyton nyomást gyakoroljanak rá: próbálná már meg mégis.

“Úgy akartam megjelenni, ahogy anyám, a családom és az egész mikrokozmoszom erőlteti.”

samah4

Samah egyébként kereknek érzi az életét úgy, ahogy az van. Belsőépítész, és hamarosan újabb diplomát is szerez, előadóművészként.

“Tök mindegy, mennyire vagy művelt. Nem számít, ha nem vagy férjnél és nem teljesíted a küldetést, amiért a Földre születtél, vagyis nem mész férjhez, nem alapítasz családot.”

Samah 5 perces videót készített fehérruhás barangolásairól, hogy éreztesse ennek a társadalmi elvárásnak az abszurditását. 56 fotót láthatunk, a lány napi rutinjának minden állomásáról. Az alkotást a kairói operaházban mutatták be, a fiatal művészek szalonján. Egy másik vászonra a lány válaszait vetítették azokra a megjegyzésekre, amelyek a szingli lányokat szólják le. Az installáció díjat is nyert.

samah1

Ami a videó mögötti valóságot illeti: hivatalos adatok szerint 2011-ben csaknem 9 millió egyiptomi töltötte be úgy a 33. évét, hogy nem házasodott meg. A felük – nő.

“A társadalom úgy hiszi, hogy minden női kívánság vagy törekvés egy végső célt szolgál: a házasságot. Azért doktorálsz le vagy szerzel mester fokozatot, mert így egy másik doktor feleségként végezheted, vagy még ennél is vonzóbb vőlegényt találsz. Azért öltözöl csinosan, hogy tetszél a férfiaknak, és így tovább.”

samah

Samah családja nem tud mit kezdeni a videóval és az abban testet öltött projekttel sem. Az édesanyja úgy véli: “vénlány” gyermeke azért akart feltűnést kelteni, mert nem sikerült megvalósítania valódi életcélját, vagyis azt, hogy férjhez menjen – írja az Ahram Online.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez