Nem mobilozhatnak a lányok az indiai faluban

A Gudzsarát államban lévő Suraj faluban nem hisznek a miniszterelnök Digital India nevű kezdeményezésében. A helyi vezetők betiltották a mobiltelefon használatát a nem férjezett nőknek- írja a Hindustan Times.

Ha tehát egy lányt rajtakapnak, hogy mobilt használ vagy birtokol, 2100 rúpia büntetésre számíthat (kb. 8.500 forint). Aki pedig valakit beárul, 200 rúpia jutalmat kap (kb. 800 forint). A szabályozás elég különösnek tűnik, miközben Indiában Narendra Modi Digital India programja szerint a digitális fejlődés, az internet terjedése elsődleges cél. Ennek értelmében igyekeznek eljuttatni a szélessávú internetet a vidéki területekre is. A Digitális India programnak három fő lépése van:

A digitális infrastruktúra létrehozása

Szolgáltatásnyújtás digitálisan

Digitális írástudás

„Miért kéne a lányoknak mobiltelefon? Az internet kidobott idő és pénz egy középosztálybeli közösségnek. A lányoknak ezt az időt inkább a tanulásra, vagy más hasznos dologra kell fordítaniuk” – mondta az egyik helyi képviselő.  A helyi lapok szerint a 2500 lakossal bíró település egyetértett a döntéssel.

204_1426013158ca423

Persze nem ez az egyetlen terület Indiában, ahol furcsán kezelik a nőket. A csennai Műszaki Egyetemen a lányoknak tiltják a randizást, a Patiala Salwar nevű indiai női nadrágot és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazást.

A közösségi médiában korábban igen nagy port kavart az a cikk, melyet az India Times tett közzé. Eszerint egy diák megosztott egy szabályzatot a Twitteren, melyből kiderül, hogy a Sri Sairam Műszaki Egyetemen hogyan nem illik viselkedniük a lányoknak.

Az egyetem, ahol sok lány is tanul, egy „tiltott dolgok lányoknak” listát adott ki, igen hihetetlen utasításokkal. A listán a lányok számára leginkább öltözködésbeli tiltások szerepelnek, például tilos a túl rövid ruha, egyes frizurák, a nagy gyűrű, a magassarkú, a hajfestés, a nagy színes óra, de nem beszélgethetnek fiúkkal, nem lehet facebook profiljuk, és nem használhatják a WhatsAppot sem.

sriramletter_1442823400

Indiában, a világ egyik legnépesebb országában több millióra tehető az erősebbnek vélt nem számbeli fölénye, ami a vallási háttér mellett a nők nagymértékű elnyomásához vezetett. A védikus kultúrában elvárják a nőktől, hogy alázatosak és engedelmesek legyenek. A Védák szerint ha a nők eltávolodnak az elvek követésétől, akkor a férjüket és társadalmukat is romlásba döntik. A lányok életminősége valóban erősen függ attól, hogy mely kasztba, India melyik régiójába születnek. Vidéken, elzártabb kis településeken a nők helyzete sokkal inkább determinált, itt a nők feladata a háztartás vezetése, a család körüli teendők végzése, és lehetőségek híján ebből a szerepkörből nagyon nehezen tudnak kimozdulni – mondja Sipőcz Dia kutató.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez