Újabb orosz húzás, amivel borsot törnek a törökök orra alá

Amióta az orosz gép lelövésével megkezdődött az orosz-török hidegháború, Moszkva végigvette Törökország összes ellenségét, és jól megsegítette őket. Most újabb ország van soron.

Törökország sajátos történelme miatt igazán szinte egyetlen szomszédjával sincs jóban – a legtöbben ugyanis  több száz éves török uralom alól szabadultak fel száz-százötven éve, és egyáltalán nem emlékeznek pozitívan az oszmán időkre. Ebből a csapatból is kiemelkedik Örményország, amelyik  a török uralmon kívül azt a jó másfél millió örményt is a törökök számlájára írja, akik éppen száz éve az első világháború idején pusztultak el a török hatóságok jóvoltából. (Az örmények szerint népirtás történt, a törökök szerint csak a háború sajnálatos eredménye a másfél millió halott.)

Így Örményország, függetlenségének visszanyerése óta, a Kaukázusban Oroszország legmegbízhatóbb szövetségese. Ez alapvetően az örmény lakosságnak sincs ellenére, hiszen Oroszország szavatolja azt, hogy Azerbajdzsán ne foglalja vissza Hegyi-Karabahot az örményektől, és jutányos áron juttatott gázt és áramot is eddig Jerevánnak.

Ebben a helyzetben  nem meglepő, de sokat mondó hír, hogy Oroszország, amelyik amúgy most éppen nincs a legjobb anyagi helyzetben, 200 millió dolláros hitelt ad Jerevánnak arra, hogy hadfelszerelést vásároljon. Jöhetnek az orosz tankok, légelhárító rakéták, rakétavető rendszerek és tankelhárító rakéták. (Hogy pontosan miből mennyi, az hadititok.) Emellett pedig megemelik az örményországi bázisokon állomásoztatott orosz  katonai repülőgépek számát is.

Mindez persze üzenet Azerbajdzsánnak is – amely 2011 óta Európa legnagyobb fegyvervásárlójává lépett elő. A közeli jövőben persze nekik is vissza kell magukat fogni – hiszen az ország gazdaságát igen súlyosan érinti az alacsony olajár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez