Robbanó Koránokkal és hűtőkkel nyomulnak az iszlamisták

Ahogy egyre több területet veszít Irakban és Szíriában, úgy válik egyre erőszakosabbá az ISIS. Legalábbis egyre több merényletet követ el a térség országaiban, például Törökországban vagy Szaúd-Arábiában.

Ezekhez pedig újabban az iszlám szent könyvébe, a Koránba rejti a robbanószerkezeteit. Erről számolt be Steve Warren ezredes, az amerikaiak vezette ISIS-ellenes koalíció szóvivője a héten a brit külügyminisztériumban.

Szavai szerint az Iszlám Állam taposóaknákat hagy hátra azokon a területeken, ahonnét távozni kényszerül. “Ezek a fickók gusztustalanok… hűtőszekrényekben helyeznek el bombákat, és Koránokban – több ilyent is találtunk Ramádiban”.

Az ezredes szerint az Iszlám Állam már 40 százalékát elveszítette a jórészt 2014 nyarán villámoffenzívával megszerzett területeinek, és az emberi erőforrásai is kiapadóban vannak. Egyre kevesebb külföldi harcos érkezik, ezért egyre nagyobb számban kényszerít az ISIS gyerekeket arra, hogy fegyvert fogjanak. Míg korábban az ISIS iraki és szíriai fegyvereseinek számát 19.000 és 31.000 közé tették, ma ez 20 és 25 ezer között lehet.

A robbanószerek váratlan helyekre rejtése nem újkeletű dolog az Iszlám Államnál: tavaly júniusban már találtak robbanó Koránokat az iraki biztonsági erők, miután Diyalából kifüstölték az iszlamistákat – emlékeztet az iráni Press TV.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez