A történelmi (fél)meztelenség is tilos a facebookon

A facebook letiltotta annak a lánynak a profilját, aki megosztott néhány történelmi fotót félmeztelen indonéz nőkről.

A megosztás célja egyébként tiltakozás volt az indonéz médiahatóság cenzúrája ellen. Múlt szombaton a Puteri Indonesia 2016 szépségversenyét az Indosiar nevű helyi csatorna közvetítette. A nézőknek igen furcsa élményben lehetett részük, amikor meglátták, hogy a televízió cenzorai elmossák a versenyzők lábait, mellkasát, amikor azok a nemzeti viseletben, kabayában vannak. Később azt mondták: a cenzúrára azért volt szükség, hogy „megvédjék a hagyományos indonéz kultúrát”.

Dea Basori (23) megkérdőjelezte a cenzorokat. Úgy döntött, hogy rákeres az interneten az „indonéz nők régi fényképeken” mondatra, így talált rá az ominózus képekre, melyeket közzé is tett facebook profilján. A fekete-fehér képeken a nők többnyire hagyományos öltözékben láthatók, de sok esetben félmeztelenül is feltűnnek.

„Ezzel akartam ellensúlyozni a cenzorok munkáját, és megkérdezni tőlük: kiknek a kultúráját védik? Van bármiféle definíció, ami hűen tükrözi az indonéz kultúrát?”

ergergeferferf

Hozzátette még, hogy az „indonéz nők igazi kultúrája” fényképalbumot 24 óra alatt majdnem 3 ezren osztották meg.

Másnap este azonban Dea kapott egy értesítést a facebooktól, amiben tájékoztatták, hogy a profilját felfüggesztették. Az értesítőben az állt, hogy több mint 50-en reklamáltak „meztelenség” és „szókimondó tartalom” miatt.

„A képeket az interneten találtam, csak összeraktam őket. Ezek részei a történelemnek, hogy lehet, hogy egyesek megsértődtek rajta?” – teszi fel a kérdést Dea.

A fiatal lány azt is kifogásolta, hogy a félmeztelen férfiakat nem cenzúrázzák, például a reklámokban. A jávai származású lány büszke a kulturális örökségre, nem érti azokat, akik nem értenek vele egyet. A facebooknál fellebbezett, és kérte, hogy állítsák vissza a profilját.

Íme, egy cenzúrázott fotó arról a bizonyos szépségversenyről:

ferghfgbngfb

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez