Indonéziában betiltják az óvszert

Indonézia egyik részén betiltják az óvszer árusítását a kisboltokban, hogy megakadályozzák a házasság előtti szexet.

Egy hithű muzulmán körzetben azt tervezik, hogy betiltják az óvszerek értékesítését a kisboltokban. Mégpedig azért, hogy megakadályozzák a házasság előtti szexuális életet – közölték a hatóságok. A tervet az aktivisták erősen bírálják.

Az indonéz szigetvilág Celebesz szigetének déli részén elhelyezkedő Luwu tartományban hamarosan felszólítást kapnak a kisboltok, hogy a polcokról távolítsák el az óvszereket. „Aggódunk, amiért a házasság előtti szex terjed a tinédzserek körében. Egy héttel a levél elküldése után rajtaütésszerűen meglátogatjuk a boltokat, és ahol megszegik a szabályt, ott bezáratunk”- mondta a tartomány vezetője, Andi Mudzakkar.

Tulajdonképpen ő volt az, aki kiakadt, amiért az óvszereket nyíltan árulják a boltokban, és bárki könnyen hozzájuk juthat, még a külföldiek is. Elmondta: az óvszer továbbra is engedélyezett lesz a  gyógyszertárakban, de csak 17 éven felüliek számára. A szigetcsoport vidéki részein viszont a kisboltok az egyedüli kereskedelmi egységek.

A szexuális betegségekkel foglalkozó civil szervezet, a Red aktivistája szerint a tilalom nem oldana meg semmit, sőt. Inkább arra kéne megtanítani a fiatalokat, hogyan tudnak védekezni a betegségek ellen. Például óvszerrel.

A világ legnépesebb muzulmán országában a konzervatív hitszónokok már régóta elítélik az óvszerhasználatot, és  arra ösztönzik a fiatalokat, hogy csak házasságkötés után éljenek nemi életet. Az év elején Indonézia legnagyobb iszlám egyházi szervezete kelt ki az óvszerek értékesítése ellen, miután kiderült, hogy sok helyen csokoládéval együtt árultak fogamzásgátlót Valentin-napon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez