Az Alkotmánybíróság tette a dolgát – védi a szólásszabadságot

A török alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint a hatóságok megsértették két, súlyos vádakkal letartóztatott török újságíró jogait, ezért azonnal szabadlábra kell helyezni őket.

A Cumhuriyet című, a kormánnyal szemben kritikus napilap főszerkesztőjéről, Can Dündarról és az újság fővárosi tudósítójáról, Erdem Gülről van szó, akit november óta vizsgálati fogságban tartanak. Az eset nemzetközi aggodalmat váltott ki a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk egyebek mellett a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával.

Azért vonták felelősségre őket, mert tavaly májusban cikket jelentettek meg, amely szerint Törökország 2014-ben fegyvert szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport igazolására videofelvételeket is közzétett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az újság aláássa országa nemzetközi tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélycsomagokat. A szíriai türkmén népcsoport fegyveresei offenzívát folytatnak mind Bassár el-Aszad kormányerői, mind az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez