A világ lélegzet-visszafojtva figyel – életbe lépett a szíriai tűzszünet

Helyi idő szerint éjfélkor lépett életbe az oroszok és amerikaiak által tető alá hozott első tűzszünet az öt éve tartó szíriai polgárháborúban. A cél az, hogy el tudják juttatni a segélyt az ostrom alatt álló vagy a harcok miatt a világtól elzárt városokba és falvakba, majd folytassák a béktárgyalásokat.

Magyar idő szerint este 11-kor kezdődött, és a fő harctereken el is hallgattak a fegyverek. A BBC szerint mindössze egy helyen törték meg a fegyvernyugvást, hogy ott mi történt, azt most vizsgálják – közölte az ENSZ szíriai különmegbizottja, Staffan de Mistura.

A határidő közeledtével a harcok erősödtek, az orosz harci gépek fokozták a légicsapásokat a lázadók állásai ellen, de éjfél után a londoni székhelyű megfigyelő szervezet, az Observatory for Human Rights szerint már csak Aleppóban lehetett elszórt lövöldözést hallani, néhány robbantást észleltek Homszban, de máshol mindenütt csend volt. Ha március 7-ig ez többé-kevésbé így marad, akkor folytatódnak a béketárgyalások.

 

Az ENSZ mindazonáltal tűzszünet-sértésekre számít, de arra szólította fel az érinttetteket: tartózkodjanak attól, hogy újabb összecsapásokat robbantsanak ki.

“Imádkozzunk azért, hogy működjön a dolog, mert őszintén szólva öt év óta ez az elképzelhető legjobb lehetőség arra, hogy a szíriaiak lássanak valami jót és reménytelit, valamit, aminek köze van a békéhez” – mondta Staffan de Mistura.

Damaszkusz és szövetségese, Oroszország, akárcsak az ellenük harcoló lázadók széles köre azt ígérték, hogy részt vesznek a terv végrehajtásában.

Az ideiglenes fegyvernyugvásnak ugyanakkor nem részese az Iszlám Állam és az Al-Kaidához kötődő Nuszra Front – a szíriai kormány és az oroszok közölték, hogy velük szemben nem is állnak le. A Reuters szerint a Nyugat által mérsékeltnek tartott lázadók attól félnek, hogy ezzel igazolhatják majd az ellenük elkövetett támadásokat is.

Miután az ideiglenes tűzszünetről az egyezményt nem maguk a harcban álló felek írták alá, az kevésbé köti őket egy formális megállapodásnál. Pedig életbevágóan szükség van a fegyvernyugvásra, hogy eljuthasson a humanitárius segély oda, ahova a harcok miatt már régóta nem tud, legfeljebb csak kisebb helyi alkuk nyomán.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez