Az al-Shabaab elleni harcról egyeztettek Dzsibutiban

A találkozón részt vett a szomáliai, a kenyai, a dzsibuti, az etióp, burundi, nigériai, valamint az ugandai védelmi miniszter. Azt vitatták meg, hogy az Afrikai Unió Szomáliai Missziójában részt vevő országok hogyan támogathatják a Szomáliai Nemzeti Hadsereg erőit a terrorizmus elleni harcban.

Az Afrikai Unió Szomáliai Missziójának (AMISOM) tagjai nyilatkozatban biztosították Szomáliát arról, hogy csapatokkal járulnak hozzá a hosszú távú béke megteremtéséhez.

Abidislan Omar Hadle szomáliai külügyminiszter megköszönte a nemzeti hadsereg és az AMISOM erőfeszítéseit az Al-Shabaab felszámolására, a terrorizmus megszüntetésére.

  1. január 27-én kezdődött a 25 éve tartó anarchia Szomáliában, Afrika szarván.

Az országot akkor már húsz éve irányító diktátort, Sziad Barre elnököt sikerült megbuktatni, de a várt demokrácia helyett törzsi hadurak vetélkedtek a hatalomért.

Már Barre megbuktatásakor több olyan iszlamista lázadó harcos volt, akiket az afganisztáni tálib veteránok és az al-Kaida készítettek fel a harcokra. A hosszú polgárháború során pedig egyre nagyobb tömeget nyertek meg maguknak.

2007 tavaszára az Afrikai Unió és Etiópia segítségével sikerült megakadályozni egy iszlamista fordulatot, de az al-Kaida helyi szárnyából kinőtt al-Shabaab terrorszervezet megerősödésének nem tudtak gátat vetni.

Az al-Shabaab nagy erejét az afgán tálibok és az afrikai gerillák harcmodorának ötvözete biztosítja, tagjai határokat nem ismerve kis csoportokban merényleteket hajtanak végre szinte nap mint nap, már húsz éve. Jelenleg mintegy 12 ezer főre becsülik a számukat. Jelen vannak Ugandában, Dzsibutiban, Kenyában is. Nagy problémát jelent az éhínség is ezen a területen, és az, hogy a nemzetközi segélyszállítmányok nm tudnak eljutni a rászorulókhoz. 2015-ben mintegy 45 terrortámadást hajtottak végre az al-Shabaab emberei, a legismertebbet és legvéresebbet a kenyai Garissa egyetemén. Ott 147 diákot végeztek ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez