Az európai konyha tananyag Afrikában

Fontos eleme az európai és amerikai konyhának a vízcsap – biflázzák a tananyagot az afrikai gyerekek. A fekete kontinens árvaházairól és azok támogatási programjairól beszélt az InfoRádió Világszám című műsorában Kiss Róbert Richárd műsorvezető.

Erősen eltérő az afrikai gyermekek helyzete a nyugatiakéhoz képest. Míg nálunk még felnőttkorban is moshat ránk az anyukánk, Afrikában már az ötéves is munkába állhat, 12 évesen pedig kivehető az iskolából. Az afrikai árvák különösen sanyarú körülmények között kell felnőniük.

Nehéz elképzelni, de némely afrikai árvaház magyar segítséget is kap. Ilyen például az ugandai St. Kizito árvaháza, ahol hároméves korukig gondozzák a gyerekeket. Ezután családokhoz kerülnek – mesélte az intézmény vezetője a rádióműsorban.

Malawiban is van ilyen árvaház, amely egyben iskolaként is működik. Kiss Róbert Richárd műsorvezető itt látogatta meg az európai konyhát ismertető tanórát. Ezt a körülbelül 400 gyermeket gondozó intézményt a helyi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ munkatársa, Szeremley Csaba is segíti.

A Magyar Afrika Társaság képviseletében Patay Dóra mesélt a különböző gyermektámogatási programokról. A társaság 2010-óta indít rendszeresen különböző projekteket hátrányos helyzetű, árva és fogyatékos gyermekek megsegítésére. Legújabb programjuk keretében az ugandai St. Kizito árvaház lakóit lehet jelképesen örökbe fogadni és havi 4000 forinttal támogatni. A részletekről itt olvashat.

Az Inforádió Világszám műsora az FM 88,1 MHz-es frekvencián, Kiss Róbert Richard műsorvezetésével hallható péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez