Moszkvát betakarta a hó

Rekordmennyiségű hó, a havi átlag 65 százaléka esett le szerdára virradóra Moszkvában. Keddre virradó éjjel Csehországot is jelentős havazás érte el, több helyen 20-30 centi friss hó hullott.

Pjotr Birjukov, az orosz főváros alpolgármestere azt mondta, hogy szerda reggelre húsz centiméter hó esett le. A tél kezdete óta eddig már 242 centiméter hó hullott, ami 60 százalékkal több az ebben az időszakban átlagos 152 centiméteres hómennyiségnél.

Az alpolgármester elmondta, hogy Moszkva utcáin 15 és fél ezer munkagép és több mint 60 ezer hómunkás takarítja a havat.

A havazás miatt óriási dugók alakultak ki az orosz fővárosban és az oda vezető utakon, jelentős fennakadások és késések voltak a vasúti közlekedésben is. Az előrejelzés szerint a havazás a nap közepén megszűnik, a késő délutáni órákban a hőmérséklet plusz 1-2 fokra emelkedik, és a hó olvadni kezd.

Prágában a keddre érkezett hó miatt szintén hatalmas dugók alakultak ki, a vonatok is késtek, és órákig akadozott a forgalom a Václav Havel Repülőtéren. Több ezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás, amelyet kedd délutántól fokozatosan állítanak vissza.

Kocsik csúsztak az árokba, keresztbe fordult kamionok torlaszoltak el fő közlekedési útvonalakat, kidőlt fák estek a járművekre. Súlyos sérülésekről nem érkezett jelentés – közölte egy rendőrségi szóvivő.

Kép: Takarítják a havat Moszkvában (Wikimedia Commons)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez