Ezüst páfránylevél vagy Union Jack? Zászlójukról szavaznak az új-zélandiak

Megkezdődött csütörtökön a döntő szavazás Új-Zélandon arról, hogy lecseréljék-e az ország zászlaját.

A 4,7 millió választásra jogosult postán adhatja le voksát a következő három hét folyamán, az előzetes eredményeket pedig március 24-én teszik majd közzé.

A felmérések szerint a többség arra fog szavazni, hogy maradjon az ország jelenlegi zászlaja. A választás szervezői hangsúlyozzák, hogy ez az első alkalom a világon, hogy egy ország zászlajáról népszavazás dönt.

A váltás pártján állók szerint a jelenlegi új-zélandi zászló túlzottan hasonlít az ausztrálra, s a gyarmati múltra emlékeztet, melyet az országnak maga mögött kellene hagynia. A régi zászló hívei szerint viszont az új lobogó jellegtelen, és csak John Key miniszterelnök próbálja meg általa beírni magát az ország történelmébe.

Key a helyi rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a népszavazás vissza nem térő lehetőség, hogy az emberek dönthessenek az ország zászlajáról, s ha most nem változtatnak, addig nemigen lesz lehetőségük rá, míg a most a brit korona alá tartozó országban ki nem kiáltják a köztársaságot, amire a közeljövőben aligha lehet számítani, mert az uralkodócsalád fiatal tagjai nagyon is népszerűek a szigetországban.

Az új zászló kiválasztási folyamata hosszadalmas és időnként mulatságos is volt. Az emberek ugyanis több mint tízezer pályaművet adtak be, hogy milyen legyen az új zászló. Volt, aki a szeméből zöld lézersugarakat lövő kivi madarat látott volna szívesen a nemzeti lobogón. Végül egy építész, Kyle Lockwood terve futott be, melyen ugyanúgy szerepelne a Dél Keresztjét jelképező négy csillag, de a zászló alapszínei megváltoznának, a brit Union Jacket pedig ezüst páfránylevél váltaná.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez