Az oroszok szétbombázzák a béketárgyalásokat

A szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) még nem döntött arról, hogy részt vesz-e a szíriai rendezésről az ENSZ égisze alatt tartandó genfi béketárgyalásokon – közölte Rijád Hidzsáb volt szíriai miniszterelnök, az ellenzéki tömörülés tárgyalási koordinátora telefonos sajtótájékoztatóján.

Indoklásként elmondta, hogy a szíriai tűzszünet ellenére Damaszkusz és szövetségesei folytatták légitámadásaikat az utóbbi két hétben, a szíriai rezsim és Oroszország légiereje pedig hétfőn „mészárlást” rendezett Idlíb tartomány egyik településén, több tucat civilt megöltek.

Kijelentette, hogy a szíriai kormányerők és szövetségeseik folyamatosan megsértették a február 27-én hatályba lépett fegyvernyugvást, hordóbombákat és mérges gázt vetettek be célpontjaik ellen. Hozzáfűzte: a HNC részvételéhez kedvező feltételek szükségesek, a döntést a hét végéig hozzák meg.

Hangsúlyozta, hogy a genfi megbeszélések legfőbb célja egy politikai átmenetet irányító hatóság megalakítása, Bassár el-Aszad szíriai elnöknek pedig az átmeneti folyamat kezdetekor távoznia kell a hatalomból, és háborús bűncselekmények elkövetéséért felelnie kell a nemzetközi bíróság előtt.

Korábbi közlés szerint a február elején felfüggesztett genfi tárgyalások pénteken folytatódnak. A szíriai kormányküldöttség mindazonáltal azt közölte, hogy Damaszkusz jövő hétfőre – március 14-re – kapott meghívót.

Rijád Nasszán Agha, a HNC szóvivője hétfő délelőtt még arról számolt be, hogy az ellenzékiek a kérdés megvitatása után úgy döntöttek, részt vesznek a genfi tárgyalásokon. Agha ugyanakkor kifejezte abbéli reményét, hogy a tárgyalások kezdetéig semmi olyan nem fog történni, ami „megakadályozza” elutazásukat Genfbe.

Rijád Hidzsáb hétfőn elmondta azt is, hogy panaszlevéllel fordul Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, mert szerinte a szíriai fegyveres csoportok állásait jelölő, az orosz védelmi minisztérium által közzétett térképnek nincs sok köze a valósághoz. Úgy fogalmazott, hogy ennek értelmében a térkép a szíriai ellenségeskedés leállításáról szóló megállapodás égbekiáltó megsértése.

A Tárgyalási Főbizottság az elkövetkező napokban elküldi Genfbe egy képviselőjét, hogy pontos képet adjon a fegyveresek állásairól a tűzszünet ellenőrzésért felelő, amerikai–orosz vezetésű ENSZ-munkacsoportnak – tette hozzá Hidzsáb.

Az amerikai–orosz megállapodáson nyugvó szíriai fegyverszünet nem vonatkozik az ENSZ Biztonsági Tanács által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokra, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Frontra sem. Oroszország már a tűzszünet hatályba lépése előtt leszögezte, hogy folytatja légicsapásait a szélsőséges csoportok állásai ellen.

A HNC tárgyalási koordinátora hétfőn megjegyezte, hogy az an-Nuszra fegyveresei nem keverednek az ellenzéki csoportokkal, állásaik közel vannak egymáshoz, de nincs kapcsolat közöttük.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez