Ahol munkaszüneti nap március 8.

Bár nem profi, most mégis személyes élménnyel kezdem. Amikor először töltöttem a márciust Szentpéterváron, döbbenten hallottam ismerőseimet: március 8-án minden zárva lesz. Mi van? Miért?

Azt ugye tudjuk, hogy először 1857. március 8-án követeltek emberibb munkafeltételeket és magasabb béreket textilipari munkásnők New Yorkban. Az emancipáció és a nőmozgalmak előrehaladtával az első nemzeti nőnapot 1909 februárjának utolsó vasárnapján tartották meg az Egyesült Államokban.

A következő évben arról döntöttek a II. Internacionálé VIII. Kongresszusán, hogy nemzetközileg is megünneplik a nőnapot a nők választójogának kivívása érdekében. Bár ekkor még a pontos dátumról nem határoztak, 1911. március 19-én néhány ország (például Ausztria, Svájc, vagy Dánia) a világon először megtartotta a nemzetközi nőnapot.

n2

Oroszországban erre 1913 februárjának első vasárnapján került sor először – mintegy csatlakozva a trendhez. A fordulatot 1917, pontosabban annak második hónapja hozta el. A novemberi híres események csak mérföldkövet jelentettek a világtörténelmi jelentőségű események sorában. Az igazi kezdet, mint oly sokszor, most is a nőkkel indult.

n5

Egészen pontosan a petrográdi (Szentpétervár akkori neve) textilipari munkásnők zavargásba fulladt tüntetésével március 8-án, amikor egyenlő jogokat és kenyeret követeltek. Ez aztán összekapcsolódott a hasonló célokért a Nyeszvszkij proszpekten, ugyanaznap rendezett szocialista demonstrációval.

n4

Valójában ezekkel az eseményekkel indult az 1917-es forradalom Oroszországban. Ezt 1921-ben hivatalosan is kimondta a II. Kommunista nőkonferencia, ahol március 8-át véglegesen nemzetközi nőnappá nyilvánították.

Később a világ, a történészek, és természetesen a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa is elismerte 1917. március 8-ájának jelentőségét. Ez utóbbi 1965. május 8-án nyilvánította munkaszüneti nappá a nemzetközi nőnapot.

n3

Idővel és a politikai változásokkal azonban átformálódott a nőnap. Újabban már nem a bátor, jogaikért harcba szálló munkásokat, de nem is a forradalmat, hanem a nőket ünneplik. Kicsit úgy, mint mi májusban az anyákat: családi körben, kifosztva az üzletek csokoládé-, és virágkészleteit egy munkaszüneti napon.

Persze a jelenlegi agresszív orosz külpolitika meglegyinti a nőnapot is. Mostanában például sajátos klipekkel köszönti a REN TV (tulajdonosa egy Kreml-közeli üzletember) a nőket. Nem egyszerű tulipánt, vagy nárciszt, hanem a virágokról elnevezett hadfelszereléseket használja illusztrációként.

Másik videójában pedig egy fiatal, a rohamrendőrök egyenruhájába öltözött nővel beszélget, aki nem szereti a magassarkút (ez az orosz nők esetében szinte elképzelhetetlen) és kedvenc virága a cseremuha. Ez egyrészt a rózsafélékhez tartozó zelnice, másrészt a könnygáz orosz megfelelője.

Képek: Wikipedia/Kremlin.ru

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez