Hogyan hasznosítsunk újra egy tankot?

Szín, mozgás és energia. Ez jellemzi a fiatal iráni képzőművésznő, Neda Tiyebi alkotásait. Most afganisztáni tankokból varázsolt művészeti alkotásokat.

Egy olyan országban, ahol gyakorlatilag már évtizedek óta háború dúl, vagyis Afganisztánban egy bizonyos fajta robbanást még mindig üdvözölnek az emberek: az élénk színekét a szürkeségben. Erre jött rá Neda Taieby, aki a teheráni képzőművészeti egyetem befejezése, 2011 óta a színeket, az energiát és a lendületet tűzte a zászlajára. Több csoportos kiállításon vett már részt, a teheráni Sirin Galériában például, vagy az iráni főváros kortárs művészeti múzeumában.

Tavaly aztán fogta magát, és Kabulba utazott. Az afgán fővárost és környékét túl lehangolónak, túl egyhangúnak és sivárnak találta, és azt is észrevette, hogy a háború nyomait egyelőre senki nem radírozta ki a tájból. Ezért nekilátott annak, hogy a pusztító tankokat pozitív kicsengésű műalkotásokká varázsolja át. Festővászonnak használta őket.

iráni2

Élénk színeket vetett be, és életet vitt a szürkeségbe. Néhány tankra perzsa motívumokat festett, másokat virágokkal, gyümölcsökkel diszített. Közben pedig az afgán hadsereg katonái vigyáztak rá.

iráni3

Ma az, ami félelmet váltott ki az emberekből, örömet okoz az apró falu, Khair Khana lakóinak.

iráni1

 

Az alkotásokat a festőnő más képeivel együtt megnézhetik Neda Taieby hivatalos weboldalán vagy az Instagramon is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez