Kalóztanyát foglaltak el az iszlamista terroristák Szomáliában

A radikális iszlamista al Shabab lázadó-és terrorszervezet elfoglalt egy stratégiai fontosságú kikötővárost Puntaföldön.

Csónakokkal és kisebb hajókkal lendültek támadásba az al Shabab harcosai, akik ellenállás nélkül vonták ellenőrzésük alá Garad települést. A helyi lakosok rémületbe estek, döntő többségük mindenét hátrahagyva elmenekült a városból. Egyikük a Reutersnek telefonon elmondta, hogy az al Shabab gyakorlatilag lövés nélkül foglalta el a várost, a helyiek nagy meglepetésére.

Az önkormányzat vezetője, Abdinur Abdullahi szintén a Reutersnek számolt be arról , hogy az iszlamisták között külföldi zsoldosok is voltak. A támadók a település elfoglalása után találkoztak a helyi vezetőkkel és a bölcsek tanácsával is, akiknek elmondták, hogy további falvak és városok elfoglalását tervezik, és továbbra is harcolni fognak mindazok ellen, akik nem muszlimok – mesélte Abdullahi, hozzátéve, hogy a radikális iszalmisták komoly erőket is összevontak a város közelében található Galaga-hegységben, ami további aggodalmakra ad okot.

Garad Szomáliai északi régiójában, Puntaföldön található – ez egy önmagát független államként definiáló terület, külön kormánnyal és egy kisebb biztonsági erővel. Puntaföld azonban nem rendelkezik nemzetközi elismertséggel, ezért az egész világ Szomália részeként tekint rá.

Garad település egyébként korábban a szomáliai kalózok egyik központja volt. Innen lendültek támadásba az Ádeni-öblön áthaladó kereskedelmi hajók ellen. A nemzetközi NAVFOR erőinek sikerült visszaszorítaniuk a kalózokat, akik azóta nem igazán tudnak portyázni a nemzetközi vizeken.

kép:shaaciye.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez