Második napja küzdenek legnagyobb Lenin-szobrukkal az ukránok

Good bye Lenin! – Ukrajna – 2016. Élő adásban közvetítik ukrán csatornák, ahogy 200 munkás már második napja bont egy húszméteres Lenin-szobrot Zaporozsje főterén.

Újabban fontos események fűződnek március 16-hoz Ukrajnában. Ezen a napon tartották az Oroszországhoz csatlakozásról szóló referendumot a Krím-félszigeten 2014-ben, az idén pedig a legnagyobb Lenin-szobor bontását kezdték meg Zaporozsjében.

Az elmúlt két évben kétszer is próbálták már eltávolítani a 19,8 méteres szobrot a helyéről. Illetve ukrán népviseletbe, vagy a nemzeti válogatott mezébe öltöztették.

Végleges lebontásáról az ukrán kormány által tavaly áprilisban elfogadott törvény alapján határozott a zaporozsjei önkormányzat februárban. A kommunista és náci totalitárius rendszerek elítélését kimondó rendelet azok propagandáját és szimbólumait is betiltotta.

lenin2

Az összesen 200.000 hrivnyás, azaz körülbelül 2,5 millió forintos munka előkészületei március 12-én indultak. Miután eltávolították a szobor feliratát és felállították a szükséges állványzatot, március 16-án megkezdték a tényleges bontást.

Az egykori szoborállítók azonban igen alapos és becsületes munkát végeztek, ugyanis nem adja magát olyan könnyen ez a Lenin. A már második napja tartó munka során például többször elszakadt a gyémántkötél. Állítólag robbanóanyagot is találtak a közelben.

lenin3

A helyiek igen kíváncsiak munkálatokra. Az ukrán híradások szerint tegnap több százan mentek ki a térre. Köztük persze nem feltétlenül van egyetértés. Míg sokan alig várják, hogy eltűnjön a szocialista és az orosz emlék, főleg az idősebbek nosztalgiával búcsúznak.

A hír persze az orosz sajtót is foglalkoztatja. Az ellenzéki Dozsgy tévé tegnap este élő kapcsolásban beszélgetett egy ukrán újságíróval, hol is tart a munka. A RIA Novosztyi állami hírügynökség csupán egyetlen rövidebb cikket szánt a témának, amely szerint a zaporozsjei önkormányzat februári döntésekor verekedés tört ki a képviselők között, egyikük kórházba is került.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez