Tatárok tarolják le az oroszokat az Eurovízión?

Bár sokan apolitikus, giccses popfesztiválnak tartják az Eurovíziós Dalversenyt, az ukránok idei versenyzője erős politikai üzenetet hordoz – Oroszországról, Európának.

Majdnem 400.000 néző szavazott a 32 éves Dzsamala 1944 című számára a hétvégén, hogy ez képviselje Ukrajnát a tavaszi svédországi versenyen. Krími tatárként a sztálini kitelepítésről írta dalát az énekesnő, dédnagymamája történetei alapján.

A családot körülbelül 200.000 más tatárral együtt telepítette Közép-Ázsiába Sztálin a náci Németországgal való kollaborálás miatt. A hetekig tartó vonatút során sokan éhen vagy szomjan haltak, és holttestüket kidobálták a vagonokból. Maga Dzsamala Kirgizisztánban született.

A dal, Dzsamalával együtt éles fegyvere az ukránoknak az Oroszországgal vívott hibrid háborúban. Gyakorló muszlimként és a krími tatár kisebbség tagjaként is bizonyíthatja, mennyire multikulturális és toleráns a mai Ukrajna – írja a Business Ukraine hírportál.

Ezen kívül kiváló ellenpontja lehet a Kreml propagandájának, amely ukrán nacionalista hordákról harsogva próbálja legitimálni a Krím-félsziget 2014-es elcsatolását Ukrajnától. Ráadásul az azóta a krími tatárokkal szemben sorozatosan zajló emberi jogi visszaélésekre is felhívhatja Európa figyelmét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez