Szupernagyi Ugandából, aki nélkül elképzelhetetlen lenne az élet

Margaret Lotee 18 éve szerel és tart karban fúrt kutakat Uganda északkeleti régiójában, Karamohjában, ahol több mint nyolcezer ember és legalább tíz település neki köszönheti, hogy hozzá tud jutni a kincset érő ívóvízhez.

Az idős hölgy, akinek kora nem ismert, éjjel-nappal dolgozik. Ha valahol elromlik egy kút, akkor a helyiek rögtön őt hívják segítségül, mert nincs más, aki értene hozzá. Margaretet ezért nagy becsben tartják, és hatalmas tiszteletnek örvend, annak ellenére, hogy amikor elkezdte kitanulni a szakmát, a férfiak többsége nem hitt benne.

„Nők nem tudnak ilyen munkát elvégezni, a szerszámok meg nehezek, ezért soha nem fogsz kutat javítani” – ezt mondták neki, amikor eldöntötte, hogy szerelő lesz belőle. 18 évvel később azonban Margaret ott tart, hogy az esetek döntő többségében a férfiak is őt keresik fel, ha szükség van a tudására és a segítségre.

Naponta több kilométert is gyalogol azért, hogy az elromlott kutakhoz alkatrészt és szerszámokat szerezzen be. Ha szerencséje van, akkor valaki elviszi őt motorbiciklivel, vagy férfiak mennek segíteni cipelni a nehéz szerszámokat és alkatrészeket. Ha nincs segítség, akkor viszont egyedül teszi mindezt, anélkül, hogy panaszkodna.

sdsds

A többgyermekes és unokás Margaret büszke arra, amit csinál és amit elért. Emellett azt reméli, hogy gyermekei majd úgy fognak emlékezni rá, mint egy jó szerelőre, aki kutakat tartott működésben.

Margaretnek azonban ennél jóval többet sikerült már elérnie. A közösségben, Karamojában bebizonyította, hogy nők is képesek férfimunkát végezni, így aztán a férfiak már másként tekintenek a nőkre, mint korábban. Amellett, hogy példát mutatott, erőt adott a nőknek ahhoz, hogy egyenjogú tagjaivá váljanak a közösségnek, és bátran kinyilvánítsák elképzeléseiket, ötleteiket. A férfiak így aztán úgy tekintenek rájuk, ahogy 18 ével ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.

ssMargaretnek hatalmas szerepe volt abban is, hogy a helyiek körében eloszlassa azt a tévhitet, miszerint a fúrt kutakból származó víz egészségtelen és használhatatlan. Bármennyire is hihetetlen, de sokan nem voltak hajlandók inni a kút vízéből, mondván, hogy a csövek fertőzöttek, és a víz, ami ezekből kifolyik, nem alkalmas a fogyasztásra. Sokan ezért inkább a tényleg szennyezett patakok és tavak vízéből ittak, amitől megbetegedtek. A kútásónőnek azonban sikerült szertefoszlatnia ezt a tévhitet, ennek köszönhetően pedig jelentősen visszaesett a szennyezett víz okozta megbetegedések száma a közösségében.

Kép: Metro.co.uk/ Mark Chamberlain/Cafod

(Visited 40 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez