Egyen kézzel, ha fogyni akar

Nem csak egészséges, de még a súlycsökkenést is segíti – vallják Indiában. A kézzel evés nem csak a testet, de a szellemet és a lelket is feltölti. A legtöbb indiai még mindig hisz ebben.

Az ájurvéda, “az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata” India több mint ötezer éves hagyományos orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek (ríszik) hoztak létre és természettudósokkal együtt. Megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül.

Az ájurvédikus szövegek szerint minden egyes ujj kiterjesztése az öt elem valamelyikének. A hüvelykujj az üresség. A gyerekek, ha nem tudnak rágni, a hüvelykujjukat szopják, ezzel segítik az emésztést. A mutatóujj a levegő, a gyűrűsujj a föld, a középső ujj a tűz és a kisujj a víz. Ezen elemek kiegyensúlyozatlansága számos betegséghez vezethet. Amikor eszünk, a kezünkkel általában a hüvelykujjunkat használjuk együtt a többi ujjal. Ha így eszünk, mind az öt elem energiáját hozzáadjuk az ételhez, és ez segít megtalálni az egyensúlyt.

Ha valakinek rossz az emésztése, próbáljon kézzel enni, mert az ujjak hegye a legerősebb, és érzeteket idéz elő a szervezetben. Abban a pillanatban, ahogy megérintjük az ételt, az agyunk jelzi a gyomornak, hogy éppen enni fogunk, ez pedig segíti a gyomrot az emésztés előkészítésében.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint Indiában a 2-es típusú cukorbetegek nagyobb arányban esznek evőeszközzel, mint azok, akik nem szenvednek a betegségben.  A kézzel evés mindazonáltal segíti az evés tempóját is. Az étkezés így magától lassul, és kevésbé érezzük teltnek magunkat utána. Meg fogja látni, mennyivel kevesebbet fog enni, ha kézzel eszik. Persze nagyon fontos ehhez a kézhigiénia is, ha nem akarunk fertőzést elkapni. Mindenesetre Indiában azt mondják: így nem csak egészségesebb lesz az ember, de a kiegyensúlyozott étkezés segíti a fogyást is.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez