Zuckerberg inspirálja a fiatal jordániai vállalkozókat

Ammanban egymás után tűnnek fel a fiatal vállalkozók, akik ott hézagpótlónak számító online-szolgáltatásokkal építenek gyors karriert. Szemük előtt a Facebook-alapító Mark Zuckerberg és az Instagramot kitaláló Kevin Systrom példája lebeg.

A dolog még 2010-ben kezdődött. Az akkor még alig húszon túli Mohammad Jaber és Rami Qawasmi elhatározta, hogy forradalmasítja az arab internetes közösséget – létrehoztak egy arab nyelvű online enciklopédiát, Mawdoo3 néven. Rengeteg mindent belepakoltak, a témák között van egészségmegőrzés, szépségápolás, főzés éppen úgy, mint üzlet, vallás vagy  tanácsadás. Mára ez a leglátogatottabb arab nyelvű oldal: az amerikai AP szerint havonta milliók keresik fel.

Januárban például valamivel több, mint 17 millióan jártak rajta, 60 százalékuk nő. Az alapítók 1,5 millió dolláros partneri szerődést írtak alá egy dubaji befektető céggel, az EquiTrust-tal, és leszerződtek a SyndiGate-tel is. Az oldal növekedése egybeesik az internetet használókéval a Közel-Keleten (2000 és 2013 között a számuk 5300 százalékkal nőtt), és azzal, hogy az arab felhasználók egyre több tartalmat szeretnének látni az anyanyelvükön.

De nem a Mawdoo3 az egyetlen sikeres és bővülő portál, mégha az a legvirágzóbb is. Három évvel ezelőtt a most 28 éves Khaled Sharaiha is úgy döntött, hogy weboldalt hoz létre. Mégpedig álláskeresőt, a friss diplomásoknak. Ez lett a Khireej, a Közel-Kelet első online hálózata, amely az egyetemről éppen kikerült fiataloknak segít karrierlehetőséget találni. Az arab világ topfoglalkoztatóival hozza össze őket, és nemcsak teljes állást, hanem gyakornokit vagy részmunkaidőst is kínál. Meg kapcsolatot a továbbképző központokhoz, karriertanácsadást – mindent, ami segíthet abban, hogy a friss diplomások valódi munkatapasztalatra tegyenek szert, és ne a fiatal munkanélküliek számát gyarapítsák.

Az ötlet úgy jött, hogy az alapító sem talált munkát a diploma után. Rájött arra, hogy hatalmas szakadék húzódik a diákok és a munka világa között. Akkor a globális gazdaság még éppen hogy kilábalófélben volt a 2008-as pénzügyi válságból, és a közel-keleti, észak-afrikai országokban csúcsra járt a fiatalok között a munkanélküliség. “Bosszantó volt, hogy olyan sok különböző oldalon kellett állás után nézni, ráadásul a legtöbb helyen munkatapasztalat volt a követelmény” – mondja. Akkor ötlött fel benne, hogy át kellene hidalni valahogy ezt a szakadékot, és hogy miért ne csinálhatná ezt ő? Pláne hogy annyi sikeres startup indult akkoriban. Hátha neki is összejön. Rengeteg időt töltött azzal, hogy kitalálja, hogyan működhetne az oldal, és közben tanulta mindazt, amit egy kezdő vállalkozáshoz kell. Aztán kijött a Khireej-dzsel.

álláskereső

Miután munkája során rengeteg fiatal álláskeresővel találkozott, arra is rájött, hogy sok egyetem egyáltalán nem tartja a kapcsolatot ma már sikeres egykori diákjaival. Ezért arra ösztönözte az egykori egyetemistákat, hogy hozzanak létre egy olyan platformot, ahol segíthetnék a most végzőket. Most újabb startupot fejleszt, a Gradsgate-et. Ez egy olyan szoftver, amelyik összehozza az öregdiákokat. Hogy találjanak újra egymásra, meg a mostani és leendő végzősökre is. Jöjjenek össze szakmailag és barátilag is, hogy segíteni tudják egymást. A Gradsgate csapata már alá ís írt több partneri szerződést a legjobb iskolákkal és egyetemekkel a Közel-Keletről, és áprilisban hivatalosan is elindul az oldal.

A sor még folytatható volna, olyan online szolgáltatásokkal, amelyek a Közel-Keleten, vagy legalábbis annak egy részén még úttörőnek számítanak – mint például az online csekkbefizetéseket lehetővé tévő jordániai Madfoo3atCom. De az Al Arabiya szerint a lényeg az, hogy egymástól felbátorítva egyre több arab fiatal gondolja úgy, hogy a saját és mások karrierjét online tevékenységgel építi: legyen szó akár olyan tartalmak arab nyelvű kínálatáról, amelyek korábban csak angolul voltak elérhetőek, álláskeresési lehetőségekről vagy éppen az életet könnyebbé tevő szolgáltatásokról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez