3G a sivatag közepén, pezsgős reggelik és hőlégballonos napfelkelték: az úticél Jordánia

Három dolgot mindenki szeret: enni, aludni és utazni. Aludni leginkább a saját ágyunkban szeretünk, de a másik kettőhöz többnyire már ki kell mozdulni a jól ismert komfortzónánkból, és felkeresni egy-egy éttermet vagy távoli országot. A Juventus Rádió, Radio Tours című műsorának legutóbbi adásában, kedden este ehhez csinált kedvet Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima Díjas újságíró, tapasztalt utazó és tehetséges evő.

A távoli országokkal ellentétben egy finom ebédhez, vagy egy hangulatos vacsorához nem kell messzire mennünk, ugyanis kis hazánk határain belül is szép számmal találunk neves gasztronómiai műhelyeket. Rögtön itt van a budapesti Kempinski Hotel, ahol a friss alapanyagokat egyenesen a tetőn dédelgetett zöldséges kertből szerzik be, így a mit sem sejtő vendégek tányérjára valóban kicsattanóan friss cukkini vagy aromás kakukkfű kerül. A főváros másik ékessége az Arany Kaviár, mely az orosz ételek rajongóinak nyújt lehetőséget arra, hogy hódoljanak a kaviár, a vodka és a szamovártea élvezetének.

Aki vidéki romantikára, házias ízekre vagy éppen izgalmas megoldásokra vágyik, az látogasson el az Almáriumba, a Kistücsökbe, és melegen ajánljuk az Anyukám mondta kicsi, de annál emlékezetesebb családi vendéglőjét Encsen.

Ha megtöltöttük a bendőnket minden földi jóval, kis pihenés után útra is kelhetünk például Jordániába. Aki a zsúfolt tengerpartok és a turistatömegek helyett valami különlegesebbre vágyik, az látogasson el Jordánia vörös sziklasivatagaiba. A közhiedelemmel ellentétben az ország teljesen biztonságos szeglete a Közel-Keletnek, és a helyi utcai kajától sem hullanak tömegesen az európai turisták.

0.30480600-1337109821jordania_korutazas_petra_wadi_rum_amman_2

Jordánia tökéletes úticél azoknak, akik a pihenést nem nyugágyban heverészve, wellness szállók medencéinek partján képzelik el, hanem inkább hajnalban kelnek, hogy hőlégballonos kirándulással köszöntsék a napot és végignézzék, ahogyan a vörös horizont felett felkel a nap, és pezsgős reggelivel gyűjtsenek erőt a tevegeléshez. Jordánia azoknak való, akik a világvárosok plázái helyett szívesebben járnák be a Wadi Rum sivatag holdbéli tájait, barangolnák be Petra sziklafolyosóit, és a vörös sziklák között beduinokkal teáznának. Ám az ország nem csupa sziklasivatag, hiszen a Vörös-tenger gyönyörű koralljaival a búvárok paradicsoma, lebegni a Holt-tengerben pedig minden idelátogató bakancslistáján toplistás elfoglaltság.

1e372e14e35a1076b754439eb3006711

Azonban nehogy azt higgyük, hogy Jordániába lépve a civilizációt is magunk mögött hagyjuk. Bármikor belebotolhatunk a sivatag közepén egy, a szőnyegét áhítatosan leterítő beduinba, aki azonban imakönyve helyett a laptopját húzza elő, hogy gond nélkül csatlakozzon a világhálóhoz 3G -je segítségével.

Akik nem érzik magukat készen egy jordániai kalandra, válasszák inkább a tengert, és töltsék szabadságukat egy óceánjárón. Ha ezekkel a hatalmas és jól felszerelt hajókkal utazunk, nemcsak kényelmesen és utazgatás nélkül nézhetünk meg akár 5-6 várost is, de úgy érezhetjük magunkat, mintha egy úszó cirkusszal szöktünk volna meg. A modern óceánjárók ma már a szállás, utazás és étkezés mellett a vendégek szórakoztatásáról is gondoskodnak, mégpedig nem is akárhogyan. Körhinta, csúszdapark, szabadesés-szimulátor, buborék-kapszula és üvegpadló hivatott arra, hogy elkápráztassa a nagyérdeműt. Hát kalandra fel!

Szerző: K. Anna

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez